Markiser 2024 – trender, bilder och inspiration. Köpguide.

I den här guiden kikar vi på 2024 års nya, spännande markiser och markistillbehör för din terrass eller uteplats. Om du står i begrepp att köpa markis, vågar vi lova att det är en säsong fylld med mängder av snygga och spännande nyheter. Du kan se alla våra markiser här.

Det här innehåller guiden:

  • Sju markistrender för våren och sommaren 2024
  • Inspiration, bilder och läckra markisnyheter
  • Bra saker att tänka på när du väljer markis

Våren och sommaren 2024 är alldeles runt hörnet

Snart får vi njuta av många, och långa, vår- och sommarkvällar på våra uteplatser. Att mysa lite extra under en snygg markis är underbart både på dagar och kvällar.

Så, först: vilka är de de hetaste markistrenderna under 2024?

Trender kommer och går, såklart. Men här listar vi de sju övergripande trender som vi tror kommer få stort genomslag bland markisköpare under våren och sommaren 2024. Vi har störst fokus på terrassmarkiser och pergolamarkiser, men trenderna går såklart att tillämpa på många av våra andra markistyper.

Trend 1: 2024 är markiser lika mycket design som funktion

Idag ska markisen vara lika mycket ett snyggt designelement, som en praktisk solavskärmning. Både när den används och när den är infälld. En markis i premiumkvalitet, som är exakt monterad och har exakt rätt mått och färg, kompletterar bostadens arkitektur och blir ett coolt designelement.

Helkassettmarkis

Ett sätt att skapa hög designfaktor är att använda en helkassettmarkis, där duken är dold när markisen inte används. Ovan ser du exempel på några av våra nya läckra Moogio helkassettmarkiser, från Markilux.

Helkassettmarkiser är byggda för att komplettera och berika husets arkitektur. Med sina många olika färger på duken, armarna och kassetten kan de anpassas exakt efter din uteplats eller balkong. Och de rullas in och ut nästan helt ljudlöst.

MX-3 från Markilux: nytillskottet som redan blivit en klassiker!

En riktigt läcker markis som kom för några år sedan är MX-3 från Markilux. Fantastisk kvalitet i kombination med modernt formspråk ger MX-3 ett unikt kvalitetsintryck med hög designfaktor för din balkong och terrass. När markisen är infälld kompletterar den mjukt formade och diskreta kassetten bostadens övriga arkitektur. I utfällt läge uppvisar den hela sin tekniska överlägsenhet. MX-3 är en designermarkis med kvalitet in i minsta detalj, som erbjuds till ett riktigt attraktivt pris.

Trend 2: Markiserna blir större och större

I takt med att våra trädäck och terrasser blivit både större och alltmer inredda, har också markiserna blivit större och djupare. Vi vill kunna spendera mycket tid på våra uteplatser, både på dagtid och under kvällarna, och en stor markis är ett fantastiskt sätt att rama in uteplatsen. Ett bra exempel på lite större markiser är våra pergolamarkiser, som är otroligt omtyckta hos våra kunder.

Stor bredd och stort djup

Våra pergolamarkiser kan tillverkas med både stor bredd och djup och det behövs nästan ingen lutning. Benen, som sitter i hörnen av markisduken, gör att man kan man kan ha extremt låg lutning så att markisen blir flackare, vilket gör volymen under markisen större. Belastningen på huset blir heller inte lika stor, som vid vanliga frihängande markiser, vilket gör att en pergola kan monteras i stort sett överallt.

Trend 3: Färger, färger, färger!

Under 2023 såg vi en rejäl uppgång i färgade markisdukar, speciallackade markisarmar och snyggt färgade kassetter. 2024 blir det ännu mer färger! Även om våra gråa och vita markisvävar fortfarande är väldigt omtyckta, är det allt fler som efterfrågar våra limegröna, röda, gula och himmelsblåa dukar och markiser. Mycket färg alltså, precis som i klädmodet!

Trend 4: Extrautrustning som skapar ambiens och förlänger säsongen

Terrasser och altaner blir alltmer ett extra rum, som vi vill använda under stora delar av året. Allt fler av våra markiser levereras numera med inbyggd belysning, infravärme och med rullgardiner i fronten. Med belysning och LED monterat i markisen, infravärme, rullgardiner i fronten och sidomarkiser kan vi stänga ute vind, kyla och fukt. Det skapar ett mysigt uterum, som gör att vi får njuta av vår uteplats, även när vädret inte tillåter det – eller när mörkret faller under vår- och sensommarkvällar. Exemplen nedan är hämtade från vårt Moogio-utbud av markiser, där LED-belysningen är satt i varma gula toner.

Trend 5: Vi älskar markiser med smart styrning – och appar

2023 var året då smart styrning av markiser slog igenom på stor front. Det är en trend som bara fortsätter att växa. Vi ser en stor efterfrågan på smarta sätt att hantera alltifrån markisvävens utfall, till terrassvärmaren och belysning.

Numera styrs många markiser med motor och fjärrkontroll. Moogio har också, genom våra leverantörer, smarta appar, som gör att du kan styra markisen manuellt eller via schema. Vill man, så kan man också välja till smart automatik, som bland annat gör att markisen kan rullas in eller ut beroende på solljus, vind och regn. Du kan läsa mer om våra motoriserade markiser här eller sol och vindsensorer här. Vi har också skrivit en guide om sol- och vindautomatik. Du kan såklart också komma in till någon av våra butiker om du vill se hur det fungerar!

Trend 6: Skapa din unika uteplats genom att kombinera olika markiser och färger

Markiser kommer i många olika färger, former och kan monteras på vägg, över fönster, i fönster, vid sidan om terrassen (sidomarkiser) eller över balkongen. Till det kommer såklart fristående markiser, parasoller och solsegel. Så. Hur ska man göra? Vilken modell ska man välja? De olika markismodellerna har såklart lite olika användningsområden och att hitta en modell som ger alla funktioner som man söker kan ibland vara svårt. Därför blir det allt vanligare att man man kombinerar flera modeller och varianter.

Man kan till exempel sätta två snygga vägghängda terrassmarkiser bredvid varandra, kanske med kompletterande färg på vävarna. Det blir också allt vanligare att man kombinerar en terrassmarkis med en sidomarkis. På det sättet får man skydd från solljus på dagtid och luftfuktighet på kvällar, samtidigt som sidomarkisen ger effektivt insynsskydd och vindskydd.

Trend 7: Anpassa varje detalj

Borta är standardlösningar, eller on size fits all. Idag kan du påverka varje liten detalj på din markis: från färgen på markisarmarna till materialet på kassetten och vilken extrautrustning du vill ha. På Moogio skräddarsyr vi din markis så att du får exakt rätt utseende, storlek och utrustning.

Så, hur ska jag tänka när jag väljer markis?

Utbudet av markiser är idag stort och valen är många. Så börja med att bestämma dig för vilken funktion och känsla du vill ha. Vill du till exempel ha en trendig markis med modern designkänsla eller en lite mer klassisk? Vill du ha insynsskydd, vindskydd eller solskydd? Är det någon funktion som är prioriterad?

En klassisk markis?

En klassisk markis med nedtonade och diskreta färger håller länge och ger dig massor med valuta för pengarna.

Eller en mer trendig?

Samtidigt kan en markis med en fräck markisväv i en mönstrad, kulört ton med markisarmar i kompletterande färger verkligen höja designkänslan på din balkong eller terrass. En trendigare och mer personligt utformad markis ger såklart en högre wow-faktor, oavsett hur din bostad ser ut.

Men, måste man välja?

Ofta hittar du en väv som säger ”wow”. Sen kommer eftertanken; tänk om jag tröttnar eller om mönstret känns helt ute om ett par år? Det är lätt att man väljer en mer nedtonad variant, även om hjärtat säger något annat. Men måste man verkligen välja en viss design och leva med den resten av livet? Följ hjärtat. Du kan alltid ändra dig.

Markiser mår nämligen bra av lite omväxling, precis som vi människor. Så om du vill uppdatera din terrassmarkis, kan du numera enkelt byta markisväv när det är dags. Förutom att det gjuter in nytt liv i din uteplats, finns det praktiska anledningar att byta markisväv ibland, då väven slits och utsätts för väder och vind. Om du inte vill byta duken själv, erbjuder vi också professionell monteringshjälp på plats i ditt hem.

Hur får jag en markis med rätt funktioner för min terrass?

Det finns egentligen fyra saker som avgör hur väl din markis passar in på din uteplats, balkong eller terrass:

  • Markisens storlek
  • Markisens montering
  • Funktioner och styrning
  • Markisarmarnas och markisvävens tjocklek, färg och material

 

Vilken storlek ska markisen ha?

För att få din markis riktigt snygg och anpassad till din bostad gäller det att dess mått är väl avvägd till den plats där den ska monteras. Tänk också på att markisen kommer att vara inrullad en stor del av tiden, så det är viktigt att den fungerar väl ihop med din bostads övriga arkitektur även när den inte används. Storleken och utformningen på kassetten, om du väljer en kassettmarkis, är en viktig del i detta. Vi förespråkar också att du väljer en måttbeställd markis, för att få passningen exakt över den yta där den ska sitta, både som inrullad och utfälld.

Hur ska den monteras?

För att få den funktion och det solskydd som behövs, är det viktigt att tänka på vilket väderstreck markisen kommer att sitta. Detta påverkar hur utsatt den är för vind och regn samt hur solens strålar faller vid olika säsonger och tider på dygnet. Sjävklart hjälper vi dig att hitta rätt montering utifrån just din uteplats, det ingår när vi levererar en markis till dig.

Markisens geografiska läge påverkar vilken storlek som krävs för att få ett optimalt solskydd under både dag och kväll. Solens placering i förhållande till väggen som markisen ska monteras på, påverkar hur solstrålarna faller, vilket påverkar hur stor skuggytan blir under markisen.

Vilka funktioner ska markisen ha?

En markis har många olika funktioner. Den skyddar såklart mot sol och ger skugga. Men den skyddar också effektivt mot kvälls- och nattfukt, som kyler och väter om du sitter utomhus under sommarkvällar. Vilken markismodell du väljer, och vilken storlek, får inverkan på alla dessa saker. Det gäller även valet av markisväv, där olika kvaliteter på duken släpper igenom olika mycket solljus. Tillbehör, som värmare, belysning och motorisering, får såklart också inverkan på utseende, komfort och funktion.

Vilken färg på markisarmar och markisväv?

Många standardmarkiser levereras i ett urval av färger. Självklart har vi dessa, men när du väljer en markis från oss på Moogio kan du få markisarmar och väv i den kulör du önskar, så att du får en helt sammanhållen estetik på din uteplats. Vi använder så kallade vävkartor och vår långa erfarenhet, för att tillsammans med dig hitta en lösning som kompletterar både byggnadens utseende samt uteplatsens färgtoner, material och övriga utformning. Vårt stora utbud av markiser gör också att du kan anpassa markisens konstruktion på många sätt.

Vi hjälper till!

Få tips och råd i din närmaste butik

Vill du veta mer om våra kvalitetsmarkiser eller få tips, råd och inspiration från en expert? Då är du varmt välkommen att boka ett kostnadsfritt hembesök. Du är också varmt välkommen att besöka din närmaste Moogio-butik, så hjälper vi dig vidare. Välkommen till oss på Moogio!