Mörkläggningsgardiner: mörkläggning för sovrummet och TV-rummet

Vilket är det bästa sättet att mörklägga sov- och TV-rum?

Och hur gör vi det mörkt utan att tumma på design och estetik? Här nedan kan du läsa våra tips om hur du mörklägger med olika gardintyper och vilka typer av mörkläggningsgardiner du kan välja mellan.

I sovrummet är det kanske extra viktigt att få en komplett mörkläggning för att slippa ljus och störande gatubelysning på natten. I teverummet, å andra sidan, är kanske mörkläggningsgardinens estetiska kvaliteter minst lika viktiga.

Låt oss kika på några av de vanligaste mörkläggningsgardinerna!

Mörkläggande rullgardiner

Rullgardiner är ett av de vanligaste valen för effektiv mörkläggning. En mörkläggande rullgardin har dubbla lager – ett med vanligt gardintyg och ett med mörkläggningstyg. Hos oss på moogio finner du rullgardiner som kan monteras både på vägg, i tak eller i nisch (se ett urval av våra rullgardiner här).

För bästa mörkläggning:

  • Se till att rullgardinen är några extra centimeter bredare än fönstret på varje sida. På det sättet minskar du ljusinsläpp från sidan.
  • Montera rullgardinerna så att de rullas ut kloss an mot väggen, utan mellanrum som släpper igenom ljus.
  • För bästa mörkläggningseffekt ska du använda en rullgardin med list och kassett. Då sitter gardinkanten helt tätt mot väggen och du undviker att glipor uppstår som kan släppa igenom ljuset. Det blir 100 % mörkt och fungerar även när du ska montera i en nisch eller i takfönster.

Smart tips!
Förutom att de skyddar mot ljusinsläpp, ser rullgardiner med list och kassett till att rullgardinen sitter på plats även när fönstret är öppet på natten. Det gör att du slipper irriterade ljud när rullgardinstyget skrapar mot fönsterbrädan eller fönsterkarmen vid vind eller drag.

Vi hjälper dig såklart att montera för ett perfekt resultat. Du kan boka ett kostnadsfritt hembesök (klicka här) eller kontakta din närmaste butik om du behöver hjälp, råd och tips.

Hissgardiner

I de fall när en rullgardin inte passar med övriga inredning kan en hissgardin vara ett både snyggt och funktionellt alternativ. Du får en snygg och elegant gardin som samtidigt ger fullt tillräcklig mörkläggning för de flesta ändamål.

Fördelar med mörkläggande hissgardiner:

  • Stilrent och snyggt intryck, vilket gör att de passar både i TV-rummet och sovrummet
  • Det tunga, dubbla tyget ger gardinen ljuddämpande egenskaper
  • Går att montera både på vägg, i tak och i nisch.

Tänk på detta:

En hissgardin bör monteras på vägg för att få bästa mörkläggning. Då kan du se till att tyget är brett nog för att täcka en god bit utanför själva fönstret vilket gör att du slipper att ljus silar in genom glipor på sidan.

Gardinerna kan bli tunga på grund av det dubbla mörkläggande gardintyg som används (tyget är dubbelt, med en mörkläggande baksida).

Du kan få samtliga av våra hissgardiner med mörkläggande tyg. Kika gärna in i någon av våra butiker för inspiration och tips för att hitta rätt lösning för bostadens olika rum. Du är också varmt välkommen att boka ett kostnadsfritt hembesök så hjälper vi dig med praktiska tips, råd och inspiration på plats i din bostad.

Plisségardiner

Plisségardinen ger den absolut bästa mörkläggningen av alla våra produkter. Det är också en riktigt snygg och stilfull lösning.
För att få en riktig kvalitetskänsla är vårt tips att välja en Duette-plissé (med dubbelväv).

  • Duette-gardinen tar bort allt ljus samtidigt som den hjälper till att stänga ute både värme och kyla. Smart!
  • Plisségardinen har också en lättare konstruktion vilket gör den lättare än en hissgardin.
  • Duette-väven har även ljuddämpande effekt vilket gör att den lämpar sig väl i rum med dålig akustik.
  • Med en så kallad Upp och Ned-plissé kan du få ljusinsläpp uppifrån när du vill släppa in ljus, samtidigt som gardinen ger insynsskydd i fönstrets nederkant.

Alla våra plisségardiner kan fås som mörkläggande och är alltid måttbeställa. Det gör att du kan skräddarsy dem i precis de färger och mönster du vill ha, så att de passar för just ditt vardagsrum, barnrum eller i ditt uterum.

Du kan se ett urval av våra plisségardiner här eller besöka en av våra butiker om du vill få tips och inspiration eller se våra olika tyger och vävar.

Vilka gardiner ger bäst mörkläggning?

Några av de vanligaste gardintyperna hos våra kunder är mörkläggande Duette plissegardiner, rullgardiner, klassiska gardinlängder i mörkläggningstyg, persienner och lamellgardiner.

Hos oss på moogio kan du få alla olika typer av gardiner som mörkläggningsgardiner – måttanpassade och skräddarsydda. Prata med oss om du har frågor eller vill ha ett förslag! Du är antingen välkommen in till din närmaste moogio-butik eller så kan du boka ett kostnadsfritt hembesök.

Solfilmsgardiner är ett smart alternativ

Vi erbjuder inte bara mörkläggande gardiner i tyg / väv. Ett alternativ är att använda solfilmsgardiner som monteras på insidan av fönstret. Moogio energy blinds är en både smart och unik lösning som finns i olika varianter – från helt mörkläggande till dem med skönt ljusinsläpp.

Utöver sina mörkläggningsegenskaper reflekterar de även värmen med 80 %. Ingen annan invändig solskyddslösning gör detta. Prata direkt med din närmaste moogio-butik om du vill veta mer om denna smarta lösning!

Persienner från Copenhagen blinds – exklusivt på moogio

Kan man använda persienner för effektiv mörkläggning? Svaret är ja, men det gäller att välja en variant som inte släpper igenom för mycket ljus. I det fallet rekommenderar vi Copenhagen blinds. Dessa persienner är inte hundraprocentigt mörkläggande men har en unik design utan ”hål” vilket innebär att den mörklägger bättre än en vanlig persienn. Snyggt, hög kvalitet och hög designfaktor. Du kan läsa mer här eller kontakta din närmaste moogio-butik så berättar vi mer!

Hur ska man mörklägga när man har stora fönster eller fönsterpartier?

Det bästa sättet är att använda plissegardiner med Duette-väv, eller lamellgardiner. Lamellgardiner kan dock släppa in lite ljus mellan lamellerna. Då kan du använda en kombination av lameller och klassiska gardiner – en snygg lösning som ger rummet lyxig hotellkänsla.

Går det att mörklägga om man har inåtgående fönster som är öppna på natten?

Om man har inåtgående fönster finns det två alternativ: det ena är att montera gardinen i själva fönstret så att den följer med när fönstret öppnas. Det andra alternativet är att väggmontera gardinen så att den täcker hela fönstret.

Om du monterar gardinen inne i fönstret så kommer du av naturliga skäl få en glipa där ljuset kommer in. Om du å andra sidan monterar den på vägg kan du bara öppna fönstret lite grann, innan det tar stopp. Det är med andra ord en utmaning med inåtgående fönster!

Vår rekommendation är kombinera en vägghängd gardin med en plissé som monteras i fönstret om målet är att minimera ljusinsläppet. Det blir garanterat en både snygg och effektiv mörkläggning!

Välkommen in till oss för att diskutera vilken mörkläggningslösning som passar just din bostad bäst!