Rullgardiner eller persienner? Så väljer du rätt för dina rum.

Rullgardiner vs persienner

En fråga som vi ofta får är hur man ska tänka – persienner eller rullgardiner?  Båda ger bra skydd från sol, värme och ljud – frågan är alltså när man ska välja den ena eller den andra. Här delar vi med oss av lite tips och tankar i ett inlägg som vi kallar ”Rullgardiner vs persienner”.

När ska du välja en rullgardin?

Det finns såklart många skäl till att välja en rullgardin. Om mörkläggning är viktigt är rullgardinen svårslagen. Med det sagt, finns det många olika typer av rullgardiner, med olika tjocka vävar, kvaliteter och funktioner.  Vilken du bör välja är beroende på vilken effekt, funktion och känsla du vill uppnå i det – eller de – rum du ska inreda . Veronica Ehne på Moogio i Helsingborg:

”Mörkläggande rullgardiner är våra mest populära modeller och den typ som är mest efterfrågad. Gardinen har en ljustät väv och används främst där man vill kunna sova gott.”

På Moogio har vi en mängd olika mörkläggningsrullgardiner med olika vävar, mönster och kvaliteter. Modellen på bilden ovan har en ljus insida, med ett vackert, tvärgående mönster i blågrått från Luxaflex. I vårt utbud finns en stor mängd variationer och du kan naturligtvis också få helvit eller svart både på in- och utsida.

Idag finns det en stor variation av färger och mönster som gör att rullgardinen går att kombinera med just din personliga stil och känsla. En mönstrad gardin med tydliga kulörer skapar en mer direkt iögonfallande eller grafisk effekt.  En sober och enfärgad rullgardin smälter enklare in i rummet och kan med fördel kombineras med ett par eleganta loungegardiner (som är supertrendigt just nu).

”Rullgardiner förknippar många med sovrum”, berättar Emili Haraldsson på Moogio i Göteborg, ”men faktum är att en rullgardin fungerar utmärkt i alla husets rum”.

En screenrullgardin är lätt genomskinlig, vilket gör att den förhindrar att direkt solljus kommer in i rummet se bilden nedan). På så sätt hjälper den till att hålla inomhustemperaturen på en behaglig nivå. Screenrullgardiner är därför ett bra val om du vill stänga ute de skarpaste solstrålarna, men ändå behålla ljuset i rummet.

”Screenrullgardinen är perfekt om vill stänga ute ljuset men ändå kunna se ut.”, fortsätter Veronica, ”Du bör dock tänka på att en screen är halvt genomskinlig, så om du har insynsproblem kanske du ska välja en annan typ av väv .”

Twilight rollo

”En annan variant av rullgardin, som jag tycker är väldigt trevlig är en så kallad Twinlight rollo. Men den kan man både stänga om sig och öppna upp för att se omgivningarna utanför. Twinlight rollo är dessutom väldigt fin som gardinkappa och kan fungera som ett komplement till persienner”, berättar Veronica.

Går det då trender i rullgardiner? I allra högsta grad. Veronica på Moogio i Helsingborg berättar att grått varit trendigt när det gäller rullgardiner, men att färg och mönster kommer mer och mer. En av våra absoluta favoriter är de vackert mönstrade vävarna i Luxaflex kollektion från Stig Lindberg som vunnit många av våra kunders hjärtan. På bilden nedan syns den i mönstret Herbarium som finns i olika färgställningar.

 

När ska jag välja persienner?

Om vi byter fokus från rullgardiner till persienner så är även persiennen ett klassiskt solskydd som är vanliga i våra bostäder. Till skillnad från rullgardiner som är gjorda i heltäckande väv, har persiennen lameller. Det gör att det i de flesta fall blir ett visst ljusinsläpp med persienner. Vill man ha persienner av inredningsskäl, samtidigt som mörkläggning är viktigt, kan man naturligtvis kombinera sina persienner med både klassiska gardiner och mörkläggningsrullgardiner.

Mellanglaspersienn

”Storsäljaren bland persienner hos Moogio är den klassiska 25 mm mellanglaspersiennen”, berättar Veronica. ”Något som är tydligt är dock att den klassiska träpersiennen har fått ett rejält uppsving. Idag finns träpersienner i lättare träslag som bambu, vilket gör att de inte är så tunga att manövrera, samtidigt som de  ger det robusta utseendet som många är ute efter”.

Mellanglaspersiennen är ett prisvärt alternativ om man väljer att endast ha det som ett klassiskt solskydd. Vill man ha persiennen mer som en inredningsdetalj kan man med fördel välja de bredare 50 mm lamellerna.

Art Andersens persienn – mindre ljusinsläpp än vanliga persienner

En annan både snygg och smart modell som Moogio säljer är Art Andersens persienn från Copenhagen Blinds. Det är en persienn med hög designfaktor med motor och lameller som är enkla att plocka bort och damma av. Veronica på Moogio i Helsingborg, tror att denna typ av persienn kommer komma stort då det är en tydlig trend i motorisering och att praktiska detaljer som enkel rengöring är viktigt för många kundgrupper.

Motoriserade persienner?

Vi har pratat med Michael Buch Sandager på Copenhagen Blinds i Danmark.  Han berättar att deras ambition är att skapa den perfekta persiennen; en persienn som är snygg att se på samtidigt som den är praktisk och gör livet lättare för användarna. En persienn som ligger i tiden.

”Våra persienner är enkla i designen, utan någon tung bottenlamell som de flesta andra persienner har.  Designen gör att den inte har några hål i lamellerna.” berättar Michael. ”I och med att det inte går något snöre genom lamellerna fungerar persiennen även utmärkt för mörkläggning av rum”.

Trådlöst och smart

Kunder efterfrågar mer och mer smarta, motoriserade persienner och gardiner. Copenhagen Blinds ambition är att ligga i framkanten av den utvecklingen. Persiennerna är 100% trådlösa och motorn laddas under 3 timmar en gång i halvåret. Man styr också enkelt persiennen från exempelvis sin smartphone.

”Våra persienner gör livet enklare för kunderna i och med att de är intelligenta. Du kan programmera dem utifrån dygnsrytm och de kan även kopplas till en solsensor i fönstret så de automatiskt registrerar hur mycket solljus det är och justerar sig själva”, säger Michael Buch Sandager.

Gör persiennerna lite mer personliga.

Kan man göra en persienn personlig? Såklart. Det går till exempel att få persienner med stegband i olika tyger/mönster som kan plocka upp accentfärger i rummet och skapa en personlig känsla. Även valet mellan aluminiumlameller och trälameller samt möjligheten att välja olika bredder på lamellerna gör att en persienn kan sätta prägel på ett helt rum.

Vi finns här för dig!

Behöver du hjälp av ett riktigt proffs? Vi älskar solskydd i alla former och hjälper dig gärna att hitta rätt för just ditt hem. Läs mer eller boka ett kostnadsfritt hembesök genom att klicka här.