Mätning

Visa mer

Så mäter du gardiner

Här kan du lära dig hur du tar mått till gardinstång och gardinskena. Undvik tumstock och använd alltid ett måttband av stål, då det ger mer exakta mått. Ange alltid måtten i millimeter – och gör mätning två gånger för att säkerställa att samtliga mått är korrekta.

Att ta mått i fönster med gardinstång

Börja med att mäta gardinstångens längd. Tänk på att inte räkna med ändknopparna. Mät sedan gardinens längd, räknat från klämmornas nedre kant till den punkt ovanför golvet där du vill att gardinerna ska hänga. Tänk på att öljettlängder måste mätas från stångens övre kant för att få gardinen att hänga snyggt och på det sätt du önskar. Gardiner med enkel upphängning mäter du från klämmorna.

Att ta mått i fönster med gardinskena

Börja med att mäta hela skenans längd. Mät sedan hur långt det är från skenan ner till gardinens önskade nedre kant. Tänk på att alltid ange måtten i millimeter. Ibland vill man dölja gardinskenan bakom gardintyget. Då behöver du mäta gardinens övre kant, det vill säga den del av tyget som täcker själva gardinskenan. Gardinens totala längd blir då gardinlängden plus gardinens övre kant (den del som täcker skenan).

Så mäter du rullgardiner

När du tar mått för din rullgardin är det viktigt att du först bestämmer hur rullgardinen ska monteras. Ska den sitta i en nisch, där du har ett fast mått att förhålla dig till, eller ska den monteras utanpå fönsteröppningen (direkt på väggen)? De mått du måste veta är rullgardinens tygbredd och dess totalbredd. Totalbredden är tygets bredd plus beslagen på båda sidor om tyget.

Rullgardinens bredd

När du monterar rullgardinen på väggen utanpå fönsteröppningen rekommenderar vi att gardintyget överlappar beslagen. Det innebär att om beslagen är 40 mm på varje sida, ska du lägga till 80 mm totalt. I nisch rekommenderar vi att du drar av 5,5 cm från nischens totala breddmått för att få fram tygbredden. Eftersom beslagen bygger 5 cm får du ett litet spelrum på 0,5 cm som är nödvändigt för att rullgardinen inte ska klämma mellan beslagen och fungera korrekt. Nischmått – 5,5 cm.
Mät alltid på det ställe där det är tänkt att du ska montera upp beslagen, ej nere vid fönsterkarmen. När du kommit fram till vilken tygbredd du ska beställa kan du enkelt se i prislistan om du kan välja någon av dessa bredder eller om du måste måttanpassa din rullgardin.

Rullgardinens höjd

När du mäter rullgardinens höjd är det viktigt att du utgår ifrån det ställe där den ska monteras. Det ska alltid vara minst ett varv tyg kvar på rullen, annars finns det risk för att tyget släpper från röret.

HITTA NÄRMASTE BUTIK

Våra solskyddsbutiker finns på många orter runtom i landet. Välkommen in för att diskutera ditt behov av solskydd och bli inspirerad av både nyheter och klassiker.

VI HJÄLPER DIG HITTA RÄTT SOLSKYDD

Är du osäker på vilken solskyddslösning som är rätt för ditt hem? Vi erbjuder kostnadsfri, förutsättningslös rådgivning på plats i din bostad. Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig för att hitta en tid.

På jakt efter det perfekta solskyddet?

Vi hjälper dig hitta det, på plats i din egen bostad. Skriv in dina uppgifter så hör vi av oss inom 24 timmar.

  • Vi enas om en tid som passar dig.
  • En personlig solskyddsexpert guidar dig.
  • Få möjlighet att titta på olika modeller, lösningar och designförslag.

Dina uppgifter stannar hos oss, vi lämnar aldrig ut dem till tredje part. Om du hellre vill ringa och boka ett besök ringer du enklast till din närmsta butik. När vi besöker ditt hem kommer vi alltid för din trygghets skull i en uppmärkt Moogio-bil. Det är också alltid en Moogio-anställd som gör besöket.