Mätning & måttagning

Rätt mått för rätt lösning!

Vi på Moogio är specialister på att mäta, ge råd och vägleda dig som kund när du ska köpa nya solskydd. Vi gör inget annat om dagarna! Alla Moogios solskyddsprodukter görs i skräddarsydda längder och mått utifrån din bostad och dina fönsters utformning.

Vanliga mått på rullgardiner är mellan 50 och 250 cm i tygbredd. Tänk dock på att göra plats för knoppar och eventuella beslag, särskilt om rullagardinen ska monteras i en nisch.

Gardiner kommer såklart i alla möjliga längder och mått. Vanliga längdmått på gardiner är dock mellan 160 cm och 250 cm, men längden går alltid att anpassa utifrån dina förutsättningar. Vi anpassar alltid gardinlängden helt utifrån din bostad och dina fönster så att du får måttbeställda, färdigsydda gardiner i exakt de mått du behöver. Måtten på hissgardin varierar mellan 150 cm till 180 cm i breddmått.

Så mäter du gardiner – om du vill göra det själv!

Här kan du lära dig hur du tar mått till gardinstång och gardinskena. Undvik tumstock och använd alltid ett måttband av stål, då det ger mer exakta mått. Ange alltid måtten i millimeter – och gör mätning två gånger för att säkerställa att samtliga mått är korrekta.

Att ta mått i fönster med gardinstång

Börja med att mäta gardinstångens längd. Tänk på att inte räkna med ändknopparna. Mät sedan gardinens längd, räknat från klämmornas nedre kant till den punkt ovanför golvet där du vill att gardinerna ska hänga. Tänk på att öljettlängder måste mätas från stångens övre kant för att få gardinen att hänga snyggt och på det sätt du önskar. Gardiner med enkel upphängning mäter du från klämmorna.

Att ta mått i fönster med gardinskena

Börja med att mäta hela skenans längd. Mät sedan hur långt det är från skenan ner till gardinens önskade nedre kant. Tänk på att alltid ange måtten i millimeter. Ibland vill man dölja gardinskenan bakom gardintyget. Då behöver du mäta gardinens övre kant, det vill säga den del av tyget som täcker själva gardinskenan. Gardinens totala längd blir då gardinlängden plus gardinens övre kant (den del som täcker skenan).

Så mäter du rullgardiner

När du tar mått för din rullgardin är det viktigt att du först bestämmer hur rullgardinen ska monteras. Ska den sitta i en nisch, där du har ett fast mått att förhålla dig till, eller ska den monteras utanpå fönsteröppningen (direkt på väggen)? De mått du måste veta är rullgardinens tygbredd och dess totalbredd. Totalbredden är tygets bredd plus beslagen på båda sidor om tyget. Vi hjälper självklart till med både måttagning och montering när du köper rullgardiner från oss – välkommen!

Rullgardinens bredd

När du monterar rullgardinen på väggen utanpå fönsteröppningen rekommenderar vi att gardintyget överlappar beslagen. Det innebär att om beslagen är 40 mm på varje sida, ska du lägga till 80 mm totalt. I nisch rekommenderar vi att du drar av 5,5 cm från nischens totala breddmått för att få fram tygbredden. Eftersom beslagen bygger 5 cm får du ett litet spelrum på 0,5 cm som är nödvändigt för att rullgardinen inte ska klämma mellan beslagen och fungera korrekt. Nischmått – 5,5 cm. Mät alltid på det ställe där det är tänkt att du ska montera upp beslagen, ej nere vid fönsterkarmen.

Rullgardinens höjd

När du mäter rullgardinens höjd är det viktigt att du utgår ifrån det ställe där den ska monteras. Det ska alltid vara minst ett varv tyg kvar på rullen, annars finns det risk för att tyget släpper från röret.

Vill du att vi hjälper till?

  • Boka ett kostnadsfritt möte med oss
  • Rådgivning och inspiration
  • Vi träffas digitalt, i butik eller hemma hos dig

    Privatperson eller företag?