Inspiration för din uteplats

Trendspaningar, guider och reportage för uteplatser

Ska du skaffa nya solskydd till din uteplats?

Då har du kommit helt rätt. Här delar vi med oss av tips, inspiration och svarar på vanliga frågor. Du kan alltid se produkter och material i någon av våra butiker. Våra medarbetare hjälper dig att hitta precis rätt produkt, färg och mått som gör din uteplats precis sådär inbjudande och trevlig som du önskar. Året runt.

Måttbeställda solskydd – skapade för just din uteplats

En stram, perfektionistisk dröm? Eller sådär lyxigt bohemisk, fluffig och färggrann? Ja, oavsett vilken stil du föredrar blir ditt solskydd från Moogio alltid perfekt för just din uteplats. Vi måttbeställer varje solskydd utifrån dina önskemål så att de både matchar uteplatsens övriga stil och ger dig de funktioner du önskar.

Guide: Lär känna pergolamarkisen

Pergolamarkiser är några av våra mest populära produkter. Och det är inte så konstigt; de är ett smidigt, flexibelt och snyggt alternativ till ett fast uterum. Och det bästa? När du inte behöver den, så rullar du bara in den! Perfekt för fester, middagar eller som skön skugga under varma sommardagar.

Läs vår guide om pergolas

Sol- och vindautomatik för markiser, så fungerar det

Idag vill alltfler automatisera sina solskydd utifrån väderförhållanden. Det ger både ett jämnare inomhusklimat, minskar risken för skador och ökar komforten. Därför kikar våra experter lite extra på ett av våra mest populära tillval: sol och vindskyddsautomatik.

Läs guiden här

Sist men inte minst. Vilka solskydd passar bäst för din uteplats?

Markiser till uteplatsen

Markisen är oftast det viktigaste solskyddet på uteplatsen. Den ger mycket skugga och svalka, och skyddar dessutom mot fukt och dagg kvällstid så att du kan njuta fullt ut av uteplatsen, under hela säsongen.

Se våra terrassmarkiser här

Solsegel till uteplatsen

Solsegel, eller segelduk, som det också kallas är ett både snyggt och funktionellt inslag på uteplatsen. Det ger effektivt skydd från sol och fukt, och skräddarsys helt och hållet utifrån din uteplats storlek, färger och stil.

Se våra solsegel här

Parasoll till uteplatsen

En parasoll är inte bara ett flexibelt och flyttbart komplement till uteplatsens solskydd. Våra parasoll är måttbeställda, stilrena designelement som du med fördel använder för att addera färg, form och uttryck till uteplatsens inredning och stil.

Se våra parasoll här

Få tips och råd i din närmaste butik

Varmt välkommen in till någon av våra butiker för att utforska alternativen – vi hjälper dig med tips, råd och inspiration för att skapa en uteplats där du kan koppla av och njuta.

Tips och inspiration för uteplatser

Solskydd är såklart inte främst snygga att se på. Huvudsyftet är ju att de ger skydd från sol, vind och regn så att du kan njuta utomhus så mycket som möjligt. Så hur ska man tänka när man väljer solskydd till sin uteplats? Vi brukar dela in det i lite olika steg:

Är uteplatsen vindutsatt?
Om din uteplats sitter högt eller vindutsatt kan det till exempel vara bra med extra hörnstag till din markis. Eller så kan du välja en pergolamarkis som har hörnpelare som hjälper till att stabilisera markisen. Du bör också ha en vindsensor som automatiskt fäller in markisduken när det blåser för mycket.

Solskydd, vindskydd eller insynsskydd?
En klassisk terrassmarkis ger bra skydd mot solljus. Om du vill förbättra insynsskyddet, kan du komplettera med en utdragbar sidomarkis som du monterar vertikalt på väggen. Då får uteplatsen även skydd mot sidvindar så att du får ett vindskyddat hörn att njuta i. Det brukar vara extra skönt tidiga vårdagar eller svalare dagar på hösten.

Hur ligger solen?
För att få maximalt solskydd över året är det viktigt att markisen har tillräckligt långt utfall och att du kan justera lutningen beroende på årstid.

Hur ska du använda uteplatsen?
Om du vill kunna använda uteplatsen så länge som möjligt under säsongen kan det var smart att välja ett solskydd med inbyggd värmare och belysning. Det blir stilrent och är samtidigt bekvämare att montera det från start jämfört med att ställa ut separata värmare och ljuskällor.

Hur stor är uteplatsen?
Om du har en stor uteplats behöver du välja en markis med stor maxbredd, eller en markis som går att parkoppla. Du kan såklart också komplettera din markis med en parasoll eller en segelduk för att ge din uteplats extra skugga eller väderskydd.

Hur ska solskyddet samverka med utemöbler, växter och övrig inredning på uteplatsen?
För att skapa en både stilren, funktionell och genomtänkt uteplats bör du planera helheten, redan från start. Om du behöver tips och inspiration från hur andra har gjort, är du alltid varmt välkommen till din närmaste Moogio-butik. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter för att hjälpa dig att skapa din drömuteplats.

Vanliga frågor om uteplatser och solskydd

Finns det solskyddslösningar för varierande väderförhållanden?

Ja, vissa solskydd är designade för att vara flexibla och anpassningsbara till olika väderförhållanden. Till exempel erbjuder vi markiser och solsegel som är vattentäta och vindtåliga, vilket gör dem idealiska för det omväxlande svenska klimatet.

Hur kan jag få ut mesta möjliga av min uteplats med rätt solskydd?

Genom att installera justerbara solskydd som markiser eller solsegel, kan du kontrollera mängden sol och skugga på din uteplats. Detta gör det möjligt att använda uteplatsen bekvämt även under de soligaste dagarna, vilket ökar dess användbarhet genom alla säsonger.

Hur kan jag skapa en mysig atmosfär på min uteplats?

Kombinera bekväma möbler med mjuka kuddar, stämningsfull belysning och växtlighet för att skapa en inbjudande och avslappnad atmosfär. Använd solskydd för att rama in och skapa en behaglig och skyddad miljö.

Hur påverkar solskydd min uteplats användbarhet under olika årstider?

Med solskydd kan du använda din uteplats mer komfortabelt under hela året. På sommaren skyddar de mot stark sol och värme, och under vår och höst kan de ge skydd mot lätt regn och vind, vilket förlänger den tid du kan tillbringa utomhus.

Hur påverkar vinkeln på solskyddet mängden skugga på uteplatsen?

Vinkeln på solskyddet är viktig. Inrikta ett solsegel eller en markis så att det är bortvinklat från där solen är som högst, för att maximera skuggområdet. Justera vinkeln efter solens rörelse för att behålla skuggningen under dagen.

Hur skyddar jag mina möbler och tillbehör på uteplatsen?

Använd skyddande överdrag för möbler när de inte används, och välj material som är UV-resistenta och vattentåliga för längre hållbarhet och enkel skötsel. En markis med solautomatik skyddar utemöblerna från direkt solsken och UV-strålar.

Hur stor bör bredden och utfallet på en markis vara för min uteplats?

Markisens bredd ska motsvara uteplatsens bredd. Utfallet bör vara tillräckligt för att skugga önskad yta utan att vara i vägen. Ett utfall som är minst hälften av uteplatsens bredd är en bra riktlinje.

Hur tar man hänsyn till solens rörelse när man monterar solskydd för uteplatsen?

Tumregel: När du monterar solskyddet, tänk på solens väg. Ett permanent solskydd ska placeras för att ge mest skugga när uteplatsen används som mest. För justerbara solskydd som parasoller, bör du kunna flytta dem efter behov för att upprätthålla skuggan.

Hur underhåller jag mitt solskydd för att förlänga dess livslängd?

Regelbunden rengöring och underhåll är bra för att bevara solskyddets kvalitet. Prata med oss om du behöver tips och råd. Tänk på att tvätta tygdelarna enligt tillverkarens anvisningar och kontrollera regelbundet mekanismen för tecken på slitage eller skador.

Hur väljer jag det bästa solskyddet för min uteplats?

När du väljer solskydd, utgå ifrån din uteplats storlek, hur den är exponerad mot solen, och vilken stil och design du tycker om. Boka ett kostnadsfritt hembesök så hjälper vi dig att hitta den bästa lösningen som kombinerar funktionalitet och estetik.

Kan jag anpassa designen på solskydd till min uteplats?

Ja, alla våra solskydd är måttbeställda. Det gör att du kan välja färg, storlek, mönster och design som matchar uteplatsens övriga stil och skapar en enhetlig och stilren design.

Kan jag ha en multifunktionell uteplats för både avkoppling och fest?

Definitivt! Planera för flexibla möbler och smarta lösningar som utdragbara markiser, solsegel eller modulära sittplatser. Detta gör det möjligt att enkelt anpassa uteplatsen för både avkoppling och sociala tillställningar. Prata med oss så hjälper vi till med tips och råd.

Kan solsegel vara ett bra alternativ för min uteplats?

Solsegel är ett bra alternativ för uteplatser, särskilt om du vill ha en modern och stilren lösning. De är dessutom flexibla, ger effektivt skydd mot solen, och kan anpassas i olika former och storlekar för att passa just din uteplats.

Kan solskydd anpassas för små eller ovanligt formade uteplatser?

Ja, alla våra solskydd, såsom markiser och solsegel, skräddarsys. Det gör att de passar för uteplatser av alla storlekar och former.

Vad är fördelarna med att använda en markis jämfört med andra solskydd?

Markiser är idealiska för deras justerbarhet och förmåga att ge skugga åt större ytor. Idag är de allra flesta motoriserade. En markis är särskilt lämplig för att skydda stora uteplatser mot sol och lätt regn, samtidigt som de behåller en öppen utsikt.

Vilka är de senaste trenderna inom uteplatsdesign?

Trenderna inom uteplatsdesign inkluderar hållbara material, multifunktionella möbler, integrerad smart teknologi och personliga designelement som reflekterar din stil. Våra måttbeställda solskydd i stilren design är ett självklart komplement på uteplatsen.

Vilka är fördelarna med att installera solskydd på uteplatsen?

Solskydd som markiser och solsegel har många fördelar: De skyddar mot skadliga UV-strålar, reglerar temperaturen på din uteplats, minskar solblekning på möbler, och förlänger användningen av uteplatsen genom att erbjuda ett behagligare utomhusutrymme.

Vilka material bör jag leta efter för ett långvarigt och hållbart parasoll för uteplatsen?

Välj material som är UV-resistenta och motståndskraftiga mot väder och vind, som kvalitativ polyester eller akryltyger. För ramen, välj korrosionsbeständiga material som aluminium eller rostfritt stål för längsta hållbarhet.

Vilka smarta funktioner finns tillgängliga för solskydd?

Moderna solskydd kan inkludera smarta funktioner som motorisering, fjärrkontroll, och sensorer som automatiskt justerar solskydden beroende på väderförhållanden. Det blir bekvämt och effektivt, och gör det enklare att kontrollera din utomhusmiljö. Prata med oss för tips och råd.

Vilka typer av solskydd rekommenderas för uteplatser?

Markiser, parasoller och solsegel är populära solskydd på uteplatser. De erbjuder effektivt skydd mot solen och kan enkelt anpassas för att passa olika stilar och storlekar på uteplatser. Dessa solskydd hjälper till att hålla din uteplats både sval och skyddad från skadliga UV-strålar.

Vilka växter passar bäst för en uteplats med mycket sol?

Välj soltåliga växter som lavendel, salvia och gräsarter. Dessa växter trivs i direkt solljus och kan komplettera din uteplats med vacker grönska och naturlig skugga. Med rätt solskydd kan du ge dina växter bättre förutsättningar att växa och utvecklas.

Vilken höjd bör solskyddet för uteplatsen monteras på för optimal skuggning?

För att skapa en behaglig skugga på din uteplats, bör markiser eller solsegel monteras på en höjd som inte hindrar aktivitet eller utsikt. En markis bör generellt monteras 2,5-3 meter över uteplatsens golv. För solsegel, anpassa höjden så att det ger skugga utan att vara i vägen.