Hållbara, miljövänliga solskydd

Vi erbjuder energi- och miljösmarta solskydd av högsta kvalitet

Idag är solskydd mer än bara en praktisk och stilren lösning för ljusavskärmning. Många har även fått upp ögonen för deras energisparande funktioner. Hos oss på Moogio hittar du ett stort utbud av energi- och miljösmarta solskydd av högsta kvalitet. Vi hjälper dig gärna med tips och råd för att hitta ett både snyggt och miljövänligt solskydd. Här kan du läsa mer om olika sätt att göra ditt solskydd mer miljövänligt och din bostad mer energismart.

En resa där varje steg är viktigt

Att göra vår värld långsiktigt hållbar är en lång och viktig resa. En stor omställning. Men det är också en resa där varje steg är viktigt. Solskydd är såklart bara en liten del av den gemensamma resan. Men vårt mål är att göra allt vi kan för att Moogio och våra kunder ska vara en positiv kraft i resan framåt. Därför är vi stolta över vårt stora – och växande – utbud av både energismarta solskydd och hållbart producerade tyger och vävar.

Välj utvändigt för att hålla ute värmen

Hos oss på Moogio finns en mängd olika typer av solskydd. Markiser är mest effektiva på att stänga ute värme. En väl monterad markis skuggar fönsterrutorna och håller glaset svalt vilket tar bort hela 80% av värmeinstrålningen. Markiser minskar därför behovet av kylning i din bostad under den varma delen av året.

Välj invändigt när du vill hålla inne värmen

På samma sätt som ett utvändigt solskydd är oslagbart för att hålla nere värmen på sommaren, så är invändiga solskydd bäst på att isolera mot kyla. Särskilt plisségardiner, dubbla plisségardiner och invändiga screenrullgardiner har goda isolerande egenskaper.

Kombinera utvändigt med invändigt!

Utvändiga solskydd är svårslagna för att minska värmeinstrålning, men det finns också effektiva invändiga alternativ. Screen-rullgardiner med försilvrad baksida, till exempel, reflekterar värmeinstrålning mycket effektivt. Detsamma gäller dubbelplisséer, som har dubbelt tyg, luftspalt och metalliserad baksida. De senare har dessutom goda isolerande egenskaper.

Visste du?

Varje år slängs stora mängder bomullstyg som blir över vid klädestillverkning. Flera av våra gardintyger återanvänder detta tyg och bidrar på så sätt till en mer hållbar resursförbrukning. Andra tyger använder återvunnen plast och PET-flaskor som bärgats från havet. Varje meter av våra gröna tyger använder till exempel hela fem plastflaskor som samlats upp från hav och stränder. Totalt återvanns 5 miljoner flaskor under 2019!

Vackert för ditt hem, bra för miljön

Vackert för ditt hem, bra för miljön

När du väljer material till dina gardiner och andra solskydd får det inte bara inverkan på design och utseende. Våra senaste tygkollektioner bidrar dessutom till att minska det växande problemet med plast i våra världshav.

Hållbart, ekologiskt och återvunnet

Idag är alla våra tyger märkta med OEKO-TEX, vilket innebär att de är producerade på ett hållbart, miljövänligt sätt utan farliga kemikalier. Dessutom är många av våra tyger tillverkade av återvunnet material och ekologisk bomull. Tyget Sea Tex är tillverkat av återvunnen plast som bärgats från havet. Detsamma gäller serien ”Recycled” som använder återvunna PET-flaskor.

Stort urval av tekniska tyger

Idag finns ett stort urval av så kallade tekniska tyger, som är särskilt skapade för lång hållbarhet och energisparande egenskaper. Moogio erbjuder idag många varianter, som både isolerar på vintern och reflekterar värmeinstrålning på sommaren.

Ljusbeständiga, hållbara tyger

Olika tyger har olika ljusbeständighet.. För att undvika att tyget bleks och måste bytas ut bör du välja ett tyg med hög ljusbeständighet. Det gör att ditt solskydd får längre livstid och blir ett mer hållbart val. De flesta av våra tyger har mycket hög ljusbeständighet.

Transparenta tyger

Ett transparent tyg är traditionellt sett mindre effektivt, både som avskärmning och isolering. Numera kan vi dock lägga på en metalliserad baksida, även på tunna tyger, och på så sätt få både ljusinsläpp och goda värmedämpande egenskaper.

Automatisering & montering

För att få ett hållbart, klimatsmart solskydd är det viktigt att det är fullt anpassat efter ditt hem. Låt därför bostadens utformning göra valen åt dig. Med måttanpassning, exakt montering och automatik får du på det sättet ett solskydd som både ser bra ut och som hjälper dig att hålla nere bostadens energiförbrukning.

Automatisera för bästa effekt

Idag finns det många möjligheter att styra solskydd genom röststyrning, fjärrstyrning och regelstyrd automatik. Förutom att det är en bekväm lösning, kan det också vara fördelaktigt ur klimathänseende då du med hjälp av sensorer och smart teknik automatiskt kan jämna ut din bostads inomhusklimat.

Mått och montering är viktigt

För att dina solskydd ska få de klimatsmarta egenskaper som du är ute efter, är det viktigt med två saker:

  • korrekt montering, utifrån bostadens förutsättningar
  • exakt mått, som passar fönster och bostad

Det gäller både utvändigt och invändigt. Extra viktigt är det när det gäller solskydd med hög energieffektivitet. För bästa effekt ska de monteras utifrån bostadens placering och solinstrålningens vinkel. För invändiga solskydd är det dessutom mycket viktigt att måtten är exakta så att solskyddets isolerande och värmedämpande egenskaper inte försämras av läckage och glipor.

Tips för ett hållbart, klimatsmart solskydd:

  • Välj miljövänliga material av återvunnet material
  • Måttanpassa solskyddet till bostaden
  • Montera alltid utifrån bostadens läge
  • Välj kvalitet som håller länge
  • Välj tygkvalitet med energisparande egenskaper
  • Automatisera för ett jämnare inomhusklimat

Vi hjälper dig!

En investering som ska hålla länge

Din bostad ska stå länge. Under sin livstid förbrukar den mycket energi. För att minska energiförbrukningen och skapa en långsiktigt hållbar bostad med minskat ekologiskt fotavtryck krävs såklart många saker. Solskydd är en del av den helheten. Så när du väljer solskydd, välj en klimatsmart och hållbart producerad kvalitetslösning från oss på Moogio.

Välkommen in till din närmaste Moogio-butik eller boka ett kostnadsfritt hembesök, så hjälper vi till.