Inspiration för barnrum

Trendspaningar, guider och reportage för barnrum

Ett barnrum är platsen där barnet fantiserar, pysslar, sover och myser. Det ska vara en trygg och ombonad plats där barnet får utveckla sin kreativitet och upptäckarlust. Att det också ska vara en säker plats är en självklarhet. Här delar vi med oss av några enkla tips och produkter att använda för att göra barnens rum både säkra, fina och trygga.

Mysigt, tryggt och säkert – att planera barnens rum

Att inreda ett barnrum är verkligen ett roligt och ansvarsfullt uppdrag. För här ska barnet leka, sova och busa. Legoklossar samsas med dockor och mjukisdjur. Det är här barnet ska trivas, sova gott och utvecklas. När du väljer gardiner och andra solskydd till barnrummet är det lite extra viktigt att tänka säkerheten.

Snyggt och tryggt i barnrummet

När du väljer gardiner och rullgardiner till barnrum ska de såklart vara både fina att se på och trygga att använda. Barn utforskar sin omgivning och drar och rycker i lösa trådar och komponenter. Särskilt när de är små. Idag finns det solskydd som är särskilt anpassade för att användas just i barnrum. Kom in till din närmaste Moogio-butik så visar vi hur de ser ut och fungerar.

Guide: Hur gör man gardiner i barnrum säkra?

När barnen växer ökar deras nyfikenhet på omvärlden. De pillar och drar i saker i sin omgivning, känner och smakar. Det är positivt och en viktig del i deras utveckling. Samtidigt medför det att saker i barnets omgivning, som gardiner, lätt kan förvandlas till potentiella faror. Lär dig mer om hur du väljer säkra och trygga solskydd till barnens rum i vår guide.

Läs guiden

Smarta solskydd för barnrummet – guide till två system för smarta hem.

Vill du kunna automatisera gardinerna i barnens rum, och samtidigt slippa löst hängande linor? I vår guide kikar vi lite extra på två bra system för automatiserade, motoriserade solskydd som fungerar med alltifrån Google Home och Apple HomeKit till Amazon Alexa.

Läs guiden

Vilka solskydd passar bäst i barnrum?

Gardiner till barnrum

Hos oss på Moogio hittar du ett stort utbud av tyger, vävar och barnsäkra upphängningar för gardiner och gardinlängder. Alla våra barngardiner måttbeställs så att de får både rätt utseende och funktion. Tveka inte på att komma in till någon av våra butiker när du har frågor eller vill få en genomgång av olika alternativ.

Se våra gardiner

Rullgardiner till barnrum

Vi erbjuder rullgardiner för barnrum i alla former, färger, mönster och storlekar. Alltifrån tättslutande mörkläggningsgardiner i dubbelväv, till plissérullgardiner och klassiska rullgardiner. Våra rullgardiner måttbeställs så att de får exakt det utseende och den funktion du önskar.

Se våra rullgardiner

Få tips och råd i din närmaste butik

Varmt välkommen in till någon av våra butiker för att utforska alternativen. Vi hjälper dig med tips, råd och inspiration för att göra barnens rum till en kreativ, rofylld och trygg plats att vara på.

Vad ska man tänka på när man väljer gardiner och solskydd till barnrum?

När du ska välja välja gardiner och solskydd till barnrum är det flera viktiga saker som du bör tänka på. Det kanske viktigaste är att gardinerna är säkra för barn. Det innebär att du bör undvika långa snören eller gardiner som barn kan trassla in sig i. Tänk också på att säkra gardinstången ordentligt så att den inte riskerar att den falla ner om barnet drar i den. Dessutom bör alla solskydd i barnrum uppfylla europeiska standarder för barnsäkerhet.

Hur skapar man en mysig och lekfull känsla i rummet?
För att skapa en inspirerande och kreativ känsla i barnrummet, kan du välja gardiner med lekfulla mönster och färger som passar ditt barns personlighet. Det finns många härliga alternativ som djur, stjärnor, raketer och regnbågar. Vi har en mängd både snygga och lekfulla tyger och vävar att välja bland. För att solskydden ska vara säkra för barn är linlösa alternativ ett bra val, eftersom du på det sättet undviker farliga snören och kedjor. Linlösa gardiner är dessutom både praktiska och lätta att använda, och kan enkelt justeras för att reglera ljusinsläppet.

Krav på barnsäkerhet för solskydd i barnrum
Det finns strikta krav på att lin- och kedjeförsedda invändiga solskydd ska vara barnsäkra. Så var extra uppmärksam på farorna med lösa linor, band och kedjor, särskilt om solskydden inte är barnsäkrade. En del moderna solskydd kan manövreras med enkel handrörelse eller via smarta system som appstyrning eller röstkontroll (fråga om detta i någon av våra butiker så hjälper vi till). Om du har gamla gardiner eller rullgardiner i barnrummen kan det vara nödvändigt att anpassa eller förkorta linor och kedjor, eller installera säkerhetsanordningar som kedjesträckare och linuppsamlare. Tveka inte på att kontakta oss om du har frågor kring barnsäkra solskydd och gardiner och vilka lösningar som finns tillgängliga.

Tänk på både form och funktion
Gardiner i barnrum ska såklart inte bara vara dekorativa, de ska också praktiska och inte hindra barnens lek. Dessutom kan tjockare tyger vara bra eftersom de hjälper till med att dämpa ljudnivån och bidrar till en behagligare miljö i rummet. Vi har lång erfarenhet av att välja både snygga och smarta solskydd för barnrum så tveka inte att kontakta oss, eller kom förbi någon av våra butiker för tips och råd. Vi hjälper gärna till!

Tänk på detta när du inreder barnrum med gardiner och solskydd

Finns det enkla solskyddslösningar för barnrum?

Motoriserade eller fjärrstyrda solskydd är en enkel och säker lösning, särskilt för rum med svåråtkomliga fönster eller för att ge barnet självständighet att kontrollera ljuset. Välkommen in till någon av våra butiker för att se produkter, tyger och lösningar som passar bra i barnrum.

Hur balanserar jag funktionalitet och design med solskydd i barnrummet?

Välj först och främst solskydd som uppfyller funktionella behov som mörkläggning och insynsskydd. Komplettera sedan med designelement som färgglada mönster och lekfulla teman som bidrar till en stimulerande och rolig miljö för barnet.

Hur kan jag använda solskydd för att spara energi i barnrummet?

Termiska gardiner kan hjälpa till att isolera rummet och minska behovet av uppvärmning och kylning. Det blir både energieffektivt och skapar en jämn och behaglig inomhusmiljö.

Hur kan jag använda textil och gardiner för att minska buller i barnrummet?

Tjocka gardiner eller textilier dämpar ljud och skapar en lugnare miljö. Tillsammans med ljudabsorberande paneler eller mattor skapar du en både lugn och mjuk miljö både i och utanför barnrummet.

Hur rengör jag solskydd i barnrummet effektivt?

Använd milda rengöringsmedel och följ tillverkarens skötselråd. Genom att dammtorka och tvätta milt håller du solskydden rena och fria från allergener.

Hur ser jag till att solskyddet blir barnsäkert?

Tänk på att välja solskydd utan lösa snören eller delar som kan utgöra en kvävningsrisk. Motoriserade gardiner eller persienner med säkra, barnvänliga mekanismer är ett säkert och praktiskt val. Se dessutom till att gardiner, skenor och gardinstänger är väl fästa så att barnet inte kan dra ner dem.

Hur skapar jag ett privat och tryggt rum med solskydd?

Välj solskydd som helt täcker fönstret för att skydda mot insyn och skapa en trygg och privat miljö för barnet. Se till att gardinerna är lätta att manövrera för att snabbt kunna anpassa ljuset. Prata med oss så hjälper vi till.

Hur väljer jag material för solskydd i barnrummet?

I barnrum är det extra viktigt att välja hållbara, lättskötta och giftfria material. Använd tjocka tyger för mörkläggning och ljuddämpning i kombination med lätta, tvättbara tyger för dekoration. Välj material som är fläckresistenta och lätta att rengöra.

Hur väljer jag rätt solskydd för barnrummet?

Mät fönstren och tänk på barnets behov. Välj mörkläggningsgardiner för dagssömn och ljusreglerande persienner för att justera ljuset under lektid. Säkerheten är viktig – se till att gardinerna eller persiennerna inte har lösa snören eller delar. Prata med oss så hjälper vi till!

Kan jag kombinera olika solskydd för bästa effekt i barnrummet?

Kombinera gärna funktionella mörkläggningsgardiner med ljusare, lekfulla gardiner för att skapa en mångsidig och stimulerande miljö som kan anpassas efter olika aktiviteter.

Kan solskydd i barnrum bidra till en bättre sovmiljö?

Ja, att reglera ljuset med solskydd som mörkläggningsgardiner eller persienner kan hjälpa till att skapa en mer konsekvent sovmiljö som är gynnsam för barnets sömnmönster.

Vad bör jag tänka på vid installation av solskydd i barnrummet?

Tänk extra mycket på säkerheten. Välj solskydd utan lösa snören och se till att de är säkert monterade. Motoriserade lösningar kan vara ett säkert och praktiskt alternativ i barnrum. Prata med oss för tips och råd.

Vilka är de senaste trenderna för solskydd i barnrum?

Trenderna inom barnrum inkluderar hållbara och miljövänliga material, motoriserade och smarta solskyddslösningar samt anpassningsbara och lekfulla designalternativ.

Vilka färgval är lämpliga för solskydd i barnrum?

Först och främst ska du såklart välja det som passar för just ditt barn och er inredningsstil. Många väljer ljusa och glada färger eller mönster som är tänkta att stimulera barnets sinne. Teman som djur, natur eller tecknade figurer kan göra rummet mer inbjudande och roligt.

Vilka typer av gardiner är bäst för barnrum?

Mörkläggningsgardiner är utmärkta för att skapa en mörk och lugnande sovmiljö. För att tillföra färg och lekfullhet, kan du välja bland många olika gardiner med barnvänliga mönster eller färger som stimulerar barnets fantasi och kreativitet.