Gardiner för barnrum – guide med tips och produktförslag

Ett barnrum är platsen där barnet fantiserar, pysslar, sover och myser. Det ska vara en trygg och ombonad plats där barnet får utveckla sin kreativitet och upptäckarlust. Att det också ska vara en säker plats är en självklarhet. Här delar vi med oss av några enkla tips och produkter att använda för att göra barnets rum både säkert, fint och tryggt.

Allt eftersom barnen växer ökar deras nyfikenhet på omvärlden. Barn pillar och drar i saker i sin omgivning, känner och smakar. Det är positivt och en viktig del i deras utveckling. Samtidigt medför det att saker i barnets omgivning, som gardiner, lätt kan förvandlas till potentiella faror.

Vad kan man göra för att gardinerna i ett barnrum ska vara säkra?

  • Var medveten om faran med löst hängande linor och kedjor. Särskilt små barn kan linda dessa runt halsen och andra delar av kroppen. Placera därför alltid linor och kedjor utom räckhåll för små barn för att undvika olyckor eller skador.
  • Om ditt barn ligger i barnsäng eller spjälsäng bör du ha ett tillräckligt stort avstånd till gardinernas linor och kedjor, så att barnet inte kan nå dessa.
  • Om dina gardiner har linor bör du undvika att binda ihop dessa. Håll också koll på att linorna inte tvinnar sig och bildar öglor.
  • Välj en barnsäker lösning, redan från början.

Vad är skillnaden på en ”vanlig” gardin och en barnsäker gardin?

Den största skillnaden är inte i gardinen i sig, utan hur den är upphängd och hur dess linor och kedjor hanteras. När det gäller barnsäkrade gardiner eller persienner får dess kedjor eller linor inte hänga längre ner än 150 cm över golvet.

Utöver det måste alla kedjor och linor spännas fast eller viras kring en linhållare, alternativt ha en så kallad brake away-detalj som delar sig vid en viss belastning. Allt i enlighet med den europeiska standarden (EN 13120).

Det finns idag ett stort utbud av gardiner som är anpassade för barn

Numera finns det moderna gardiner och system som är anpassade för just barnrum. En både trygg och modern lösning är att använda gardiner med motor (du kan läsa mer om motoriserade gardiner här). Fördelen är att du helt undviker faran med linor och kedjor. Du kan också ställa in vilka tider gardinerna ska vara upp- eller nerfällda, eller sköta det manuellt via din smartphone.

En av våra favoriter är PowerView från Luxaflex; en både snygg och lättskött lösning, inte bara för barnrummet. Du kan läsa mer om PowerView här.

Luxaflex LiteRise – ett modernt, manuellt system utan linor

Förutom motoriserade gardiner finns det idag ett riktigt smart manuellt system utan linor från Luxaflex. Systemet kallas LiteRise och det är vad det låter – lätt att dra upp och ned. Med en enkel handrörelse i gardinernas underlist trycker du upp eller drar ner gardinen, som stannar precis där du vill. Snyggt, säkert och enkelt att använda. Om du vill se hur systemet fungerar, så är du välkommen in till din närmaste moogio-butik.

SmartCord och UltraLift

Luxaflex® SmartCord® och UltraLift™ är två andra gardinsystem från Luxaflex. Dessa system har ett extremt lättanvänt betjäningssystem med draglina. Skillnaden mellan SmartCord® och klassiska gardiner med draglina är systemets pumpsystem, som gör att linan alltid är kort. Det gör att den är kort även när gardinen är helt uppdragen, vilket blir både säkert och snyggt.

Gardiner med vridstång eller snäckväxel

Ett sätt att undvika linor och kedjor är att använda en gardin med vridstång eller snäckväxel. Du höjer och sänker gardinen med vev, ungefär som en klassisk markis, och undviker linor helt och hållet.

Linsamlare

Ett enklare, men bra alternativ för gardiner med linor är att använda sig av en så kallad linsamlare. Det finns flera olika modeller, från olika leverantörer. Kika in till någon av våra butiker eller kontakta oss om du vill se vilka alternativ som fungerar bäst i din bostad.

Går det att använda frihängande snöre och kedja i ett barnrum?

Det enkla svaret är: ja så länge det görs på ett säkert sätt. Det är då extra viktigt att se till att linor och kedjor är säkrade. Produkter med draglina måste också, som vi nämnde ovanför, monteras minst 150 cm från golvet.

Idag finns det flera olika funktioner som gör att linorna hanteras säkrare än tidigare. Med linhållare och kedjespännare ser du till exempel till att både linor och kedjor fästs på väggen. Du kan också använda en kedjekopplare som gör att öglan i kedjan bryts när den utsätts för belastning. Prata med din närmaste moogio-butik om du vill få mer information.

Vi hjälper till

Få tips och råd i din närmaste butik

Det finns idag en mängd barnsäkra gardiner och smarta tillbehör som gör barnens rum både säkra och snygga. I våra butiker finner du ett stort utbud av både gardiner, gardinsystem och gardintyger. Du är varmt välkommen att boka ett kostnadsfritt möte med oss på plats i din bostad. Du kan också se de produkter och lösningar som vi har skrivit om i den här guiden i våra moogio-butiker. Välkommen!