Gardiner: Våra bästa tips, trender och inspiration

Klassiska tyggardiner har tidigare förknippats med en traditionell, gammaldags känsla. Idag är gardinerna i allra högsta grad på väg tillbaka. Efter många års förkärlek för minimalistisk stil så vill vi nu frossa i mycket textil med långa gardiner, plädar, mattor och mycket kuddar. Och med sina klimatsmarta, lyxiga och hållbara egenskaper utgör de idag ett både modernt och trendigt element i vår inredning. Här tittar vi på de stora trenderna 2019/2020 och delar med oss av bilder, inspiration, olika gardintyper och tips.

Gardiner – en mångsidig inredningsdetalj

Gardiner ses ofta som ett praktiskt element i bostaden, så länge de skärmar av för solen och tar bort insyn är vi nöjda. Ett par snygga tyggardiner fyller dock många fler funktioner än så. Mönster och tygval ger en personlig prägel på ditt hem, här kan du på ett enkelt visa upp din stil vare sig du vill ha en lyxig, romantisk eller grafisk känsla hemma.

Gardiner som rumsavdelare

Golvlånga gardiner kan inte bara användas i fönster. Långa tyggardiner, lamellgardiner och panelgardiner är också en fantastisk lösning som rumsavdelare. Med en gardin som avdelare får du en mycket exklusiv och elegant avdelare som även skapar en behaglig ro i rummet.

Kontakta din butik

Lyxiga, tjocka tyger med hotellkänsla

Tittar man bakåt de senaste decennierna har det varit mycket fokus på diskreta gardinlösningar som passar inom fönsterramen. Ofta har det varit enkla och ”säkra” lösningar som persienner och rullgardiner, eller kanske till och med inga gardiner över huvudtaget. Så är det inte längre. Idag är den riktigt stora gardintrenden långa, tunga metervaror – gärna i dubbelt tyg – som räcker hela vägen ned till golvet. Gardinerna får med fördel vara i elegant silke eller tjockare sammet. Det är med andra ord en exklusiv hotellkänsla som kommer längre och längre in i våra hem.

Stora fönsterpartier, högt till tak och vita väggar gör att material som tillför både stil och ljuddämpning blir mer efterfrågat. Sammet passar därför väldigt bra till gardiner när man valt just en sådan här, minimalistisk inredning som många har idag. Det mjuka, eleganta tyget bidrar med en struktur och sensualitet som saknas i många moderna bostäder. Gardinerna skapar en mysig känsla samtidigt som akustiken i bostaden blir bättre.

Søren Grønborg

Country Manager,
Moogio Danmark

Tre viktiga gardintrender säsongen 2019/2020

Idag står röststyrning, motorisering och smarta hem högt upp på mångas önskelista. Den trenden gäller i högsta grad även för gardiner, som idag går att styra både med appar och smarta hem-system. En annan stor trend är miljömedvetenhet och klimatsmarta solskydd. Den tredje stora trenden är lounge-gardiner och hotellkänsla. Här nedan kikar vi på dessa trender och går igenom de olika gardintyper som finns att välja mellan.

Röststyrning, automatik och motorisering

Det har nog inte undgått någon att röststyrning, smarta hem och motorisering av både gardiner och andra produkter i våra hem har slagit igenom på bred front. För att kunna styra gardiner med röstkommandon behövs motorer och styrsystem som är kompatibla med Google Assistant, Apple Homekit eller Amazon Alexa. I våra butiker hittar du flera olika system. Om du vill, kan vi hjälpa dig att välja rätt utifrån ditt hems förutsättningar.

Skapa dynamik med en blandning av gardintyper

En snygg inredningstrend är att mixa rullgardiner, hissgardiner eller plisségardiner. Det ger en snygg och stilren känsla, samtidigt som du får precis den funktion du är ute efter. Är du ute efter god akustik i rummet finns det gardiner som hjälper till med detta och det finns även andra varianter som hjälper till håller luften ren. I flera gardintyper som finns i dag används en ny modern teknologi vilket innebär att gardinerna hjälper till att samla in partiklar från luften vilket i sin tur gör att gardinerna bidrar till ett renare hem med ett bättre inomhusklimat.

Se våra invändiga solskydd

Vad säger gardintillverkarna?

Även Susanne Pernefors, marknadschef hos vår leverantör Luxaflex, berättar att det är tyngre gardiner i kraftiga tyger av sammet eller linne som är trendigt just nu. Hon tipsar bland annat om loungegardiner:

”Det alla vill ha idag är den så kallade loungegardinen, eller wave-gardinen med stora runda vågor. Den murriga färgpaletten är helt klart tillbaka och det är en tydlig trend i färger som grönt, brunt och blått. Många vill ha mörkläggande loungegardiner för att uppnå hotellkänsla och då kan man ha en transparent gardin framför, så det blir snyggt både dag och kväll/natt.”

Många fördelar med hellånga gardiner

Att välja hellånga gardiner ger alltså många fördelar; de dämpar ljud, ger en känsla av högre tak och du får ett modernare intryck än gardiner som hänger på gardinstänger. Monteras skenan i taket kan gardinerna hängas upp så skenan inte syns, vilket ger ett mycket elegant intryck. Det är även möjligt att dölja skenan med en dekorativ kornisch. Valet av gardinskenor och gardinstänger ger dig också många möjligheter att skapa ett personligt utseende på dina fönster. Hos Moogio är alla gardiner måttsydda vilket innebär att vi anpassar dem utifrån ditt fönster och dina behov.

Hur ska jag tänka när jag ska köpa nya gardiner?

1. Vilken känsla vill du ha i din bostad?

Börja med att tänka igenom vilken känsla som du vill uppnå i bostaden eller på arbetsplatsen. Ombonat, modernt, mysigt, representativt? Eller alla samtidigt?

”Om du vill ha ett luftigt och skirt intryck bör man välja en gardin i ett tunnare tyg med mycket ljusinsläpp. Önskas mindre ljusinsläpp och en mer rustik känsla, så är kraftigare tyger att rekommendera.” Carola, Moogio i Halmstad

2. Vilken funktion ska gardinen ha?

En gardin kan erbjuda både skydd från solljus och ljuddämpning. Gardiner kan också spara energi både på sommaren och under vintersäsongen. Vilket tyg och vilken typ av gardin du väljer påverkar vilka egenskaper du får. En vanlig egenskap är såklart mörkläggning; vad är egentligen bäst när man vill ha så mörkt som möjligt i sovrummet? Och finns det några tips om man inte vill ha mörkläggande rullgardiner?

Carola på Moogio i Halmstad ger sina bästa tips för effektiv mörkläggning med klassiska gardiner:

  • Takmonterade skenor. Det kan vara svårt att få 100% mörkt med klassiska gardiner då det ofta blir ett ljusinsläpp vid golvet eller vid gardinens ovankant. Därför brukar man få bästa resultat med takmonterade skenor.
  • Välj ett generöst mått. När en mörkläggande (klassisk) gardin monteras är det smart att låta den gå en bit utanför fönsterkarmen för att undvika ljusinsläpp från sidorna.
  • Använd dubbla gardiner. Om man vill ha en ljus och tunnare gardin i sovrummet kan man med fördel montera två gardinskenor. Sätt de mörkläggande gardinerna längst in närmast fönstret och de tunnare gardinerna framför.
  • Välj rätt tygkvalitet. Vill man ha klassiska gardiner med mörkläggande egenskaper är det viktigt att välja en tygkvalitet som är fördunklande.
  • Häng gardinen exakt, nära väggen. Tänk på att gardinen skall monteras så nära fönstret som möjligt för bästa mörkläggning.

För att få allra bäst mörkläggningseffekt är rullgardiner med sidoskenor det absolut bästa valet. Rullgardinen skall då ha en mörkläggningsväv och skenorna sträcker ut duken och håller den stram mot fönsterkarmen vilket minimerar ljusinsläppet. Persienner och vanliga rullgardiner med mörkläggningsduk (utan skenor) ger också en bra mörkläggning, men väljer du något av dessa får du räkna med att det troligtvis blir ett litet ljusinsläpp längs med kanterna.

Carola Pålsson

Säljare

Lamellgardiner

Lamellgardiner ger ett elegant och balanserat uttryck i stora fönsterpartier där du enkelt vill kunna avskärma för insyn och stark sol. Framför allt i nybyggda hus har lamellgardiner blivit extra populära. Lamellerna vinklas till önskat läge och ger en stilren och modern känsla. Lamellgardiner är även en populär lösning hos företag som vill ta bort insyn i till exempel konferensrum med stora glaspartier.

Våra lamellgardiner

Plisségardiner

Smidiga gardiner som även blir en snygga inredningsdetaljer och som passar i alla bostadens fönster. Plisségardinens kombination av rena, raka linjer och fina veck ger en elegant och sofistikerad känsla. Gardinen förhindrar insyn och du reglerar enkelt ljusinsläppet. Plisségardinen monteras i ovandelen av fönstret, vilket gör den diskret i icke nedfällt läge.

Upp och ned plissé

Det finns även en variant av plisségardin som heter Upp och Ned-plissé som fästs med ”fötter” både uppe och nere i fönsterkarmen, för att sedan kunnas antingen dras upp eller ned – eller både och, för en ökad flexibilitet. En nyhet med Upp och Ned-plissén är att den numera också går att få monterad direkt på fönsterrutan om man exempelvis har infasningar i fönsterkarmen som gör att det är svårt att skruva fast fötterna i den.

Våra plisségardiner

Duettegardiner

Duettegardinen är en estetisk och funktionell plisségardin med dubbel plisséring. Den dubbla plisséringen har isolerande luftfickor som hjälper till att skärma av för solens strålar och hålla en behaglig temperatur i rummet. Tack vare den dubbla plisséringen passar Duette bra att ha i sovrummet då den med en ljustät väv har bra mörkläggande egenskaper.

Duettegardin Luxaflex

Duettegardin Moogioline

Twistgardiner

Twistgardinen är en modern rullgardin med transparenta och täta ränder som ger möjlighet att skapa ett spännande ljusinsläpp. Genom att justera rändera till olika bredd ges oändliga möjligheter att stänga gardinen så mycket eller så lite som önskas. Detta ger ett varierat ljus som mjukar upp stämningen och fyller bostaden med ett fantastiskt ljus. Twistgardiner passar i alla bostadens rum där man vill ha möjlighet att skärma av solen och minska insynen.

Twistrullgardiner Luxaflex

Twistrullgardiner Moogioline

Klassiska gardiner

En klassisk gardin skapar en ombonad känsla och genom att välja olika sorters tyger och mönster skapar du snabbt en personlig stil. På sommaren ger en tunnare gardin en fräsch känsla och släpper in ljuset på ett fint vis. En tjockare klassisk gardin hjälper till att reglera temperaturen i rummet då den fungerar isolerande på vintern. En klassisk gardin i tjockare tyg kan även användas som isolering framför exempelvis en ytterdörr om det drar. Klassiska gardiner passar extra bra i vardagsrum och sovrum där man ofta vill uppnå en extra mysig och ombonad känsla.

Klassiska gardiner

Hissgardiner

Hissgardiner är en elegant gardin som tack vare de vågräta aluminiumstängerna som är insydda i gardinen ger fönstret strama, raka linjer. Hissgardinen ger en ombonad och trevlig känsla samtidigt som den är smidig att manövrera. Hissgardiner passar exempelvis bra i köket där man vill kunna sitta och läsa tidningen utan att få sol i ögonen eller har växter som behöver skyddas vid stark sol. Även i sovrummet är en hissgardin ett bra val då den med ett ljustätt tyg ger bra mörkläggande egenskaper.

Våra hissgardiner

Panelgardiner

Panelgardiner är smarta om du vill stänga ute vyer. Panelerna är monterade på skenor, och du kan sedan dra längderna längs med fönstret, beroende på hur mycket vy du vill ta bort. En panelgardin är också ett utmärkt val om du behöver en rumsavdelare, till exempel på arbetsplatsen eller i entrén, där en panelgardin även kan fungera som en garderobsdörr och dölja öppna förvaringsytor.

Rullgardiner

Rullgardinen är en vanlig lösning för mörkläggning i sovrum eller barnrum. Monteras den dessutom med sidolister blir den extra ljustät. Sidolister är också att rekommendera om man har fönster som öppnas utåt då gardinen sitter fast och inte fladdrar vid vinddrag. En rullgardin är även snygg att ha i husets andra rum när man snabbt vill kunna skärma av solen, exempelvis för att undvika reflektioner i skärmar.

Våra rullgardiner

Vi hjälper till!

Få tips och råd i din närmaste butik

Med vår långa erfarenhet av gardiner och andra solskydd tar vi tillsammans fram en lösning som passar för just ditt hem. Vi hjälper dig med alltifrån rådgivning, inspiration, mätning och montering. Om du behöver råd, tips eller vill ha ett kostnadsförslag är du alltid varmt välkommen att kontakta oss på Moogio!