Köksgardiner – inspiration, bilder, tips och råd för gardiner till köket

Snygga köksgardiner kan verkligen lyfta köket. Och med en öppen planlösning mellan kök och andra rum, blir de en snygg detalj som binder ihop köksinredningen med bostadens övriga inredning. Hos Moogio hittar du måttbeställda köksgardiner, tillverkade i kvalitetstyger från utvalda partners som Luxaflex och Pagunette. I det här inlägget tittar vi på trender, vilka gardiner som passar för köket och delar med oss av inspiration och bilder.

Vilka gardiner passar bäst i köket?

En av de vanligaste frågorna vi får är vilken typ av gardiner som lämpar sig bäst i ett kök. Svaret är, att det beror på hur ditt kök ser ut och hur det används.

  • Har du till exempel ett stort eller litet kök?
  • Har köket ett fåtal stora fönster eller fönsterpartier, eller många små fönster?

Köksgardiner kan oftast inte falla fritt till golvet då köksbänkar och bord ofta kan stå i vägen. Därför kan andra gardintyper, som plisségardiner eller hissgardiner passa bättre. I öppningsbara fönster kan du med fördel sätta in plisségardiner, som följer med när fönstret öppnas. Om du har stora fönsterpartier i köket, kan hela gardinlängder eller lamellgardiner vara snyggt och praktiskt. I det här inlägget kikar vi på ett antal gardintyper, för olika kökstyper och matrum.

Köket på bilden använder vita Facette-gardiner från Luxaflex som skapar en lätt och luftig känsla även i nedfällt läge. De är skräddarsydda för att ge en exakt passform för de olika bredderna på fönstren och går att styra med app och röststyrning.

Hissgardiner – flexibelt och snyggt i köket

Hissgardinen är ett snyggt och praktiskt alternativ om du vill ha god solavskärmning i kök och matsal. Det är en flexibel gardin som går att hissa ner precis så mycket som du önskar. Våra hissgardiner kan fås i en mängd olika tyger och tygkvaliteter, vilket gör att du kan styra precis den look du vill ha. Du kan också välja ett mörkläggande gardintyg om du söker komplett mörkläggning, eller ett ljusfiltrerande tyg om det räcker att blända av solens direkt strålar. Hissgardiner är också ett snyggt sätt att addera både färg och mönster till matgruppen, som till höger.

Upp & Ned-plissé – både snyggt och funktionellt

I köket lagar vi mat och bakar, vilket gör att ett vanligt råd är att gardinerna ska tåla både vattenstänk och matos. Men varför göra avkall på det estetiska uttrycket? En Duette® Upp & Ned-plissé passar utmärkt i höga köksfönster och släpper in ljus, samtidigt som den ger insynsskydd när du vill det. Den går också att hissa upp helt och hållet när du lagar mat, så att du undviker att få stänk och matos på gardintyget.

Om din bostad har en öppen planlösning, varför inte skapa en mysig arbetshörna vid köket? Bilden till vänster kompletterar en enfärgad, vit Upp & Ned plisségardin från Luxaflex den industriella betongkänslan och de frilagda takbjälkarna. En upp & ned plissé går att flytta upp och ner och ger insynsskydd, samtidigt som den släpper in så mycket dagsljus du behöver.

Stilrena, motoriserade plisségardiner täcker stora fönsterpartier effektivt. Ställ in automatisk upp och ned-fällning, eller styr med röstkommandon.

Köksgardin mot insyn

Med ett kök som är beläget i markplan, behövs ibland insynsskydd. För dig som vill behålla så mycket som möjligt av ljusinsläppet och samtidigt reducera insynen, kan en plisségardin som går att flytta upp och ned vara ett både praktiskt och elegant alternativ.

Öppen planlösning

Här ser du en annan snygg lösning för en öppen planlösning. Skräddarsydda upp och ned-plisséer ger dig ett helt flexibelt sol- och insynsskydd.

Vita upp & ned plisségardiner stänger ute sol och skyddar mot insyn och kan ställas precis som du önskar. Den eleganta Smart Cord-tekniken från Luxaflex (bilden nedan) gör dessutom att du slipper frihängande linor, vilket är både snyggt och barnsäkert.

Duette plisségardiner går att få i ett stort urval av färger och måttanpassas för perfekt passning i ditt kök.

Lamellgardiner eller klassiska gardiner?

Ljus och skuggor skapar dynamik. Lamellgardiner är därför ett elegant och effektfullt solskydd för stora fönsterpartier vid exempelvis ett kombinerat matrum och vardagsrum. För extra komfort kan du lägga till motorisering och styr gardinerna med app eller röststyrning.

Lamellgardiner kan med fördel användas för att skärma av en del av en större glasvägg eller fönsterparti. Styr inflödet av ljus manuellt genom att vinkla eller dra bort lamellerna, eller motorisera och styr med fjärrkontroll eller app.

Twist rullgardin

Ett annat sätt att skapa dramatiska ljuseffekter är Twist rullgardin från Luxaflex. För ett fullgott insynsskydd kan man montera en måttbeställd rullgardin i mörkare tyg. Vita, motoriserade rullgardiner släpper igenom tillräckligt med ljus, även i nedfällt läge. Fäll upp eller ner med automatik, eller styr med röst eller app. Varför inte kombinera plissé med flortunna gardinlängder?

Vilka egenskaper bör en köksgardin ha?

All inredning i köksmiljö är utsatt för smuts och stänk. Därför tvättas gardiner i köket oftare än till exempel sovrumsgardiner. Så ha det i åtanke när du väljer både gardintyg och typ av gardin. Plisségardiner eller rullgardiner rullas in och blir på det sättet mindre utsatta. Om du väljer en mer klassisk gardin, med frihängande tyglängder, välj ett tyg som går att tvätta i maskin eller för hand. Särskilt om den ska sitta nära diskho, spis eller diskställ.

Rätt gardiner adderar dynamik i ett modernt, vitt kök. De kan också enkelt monteras i både dörrar och fönster. Eller varför inte lägga till ett lekfullt mönster, som fångar upp färger från övrig inredning och golv?

Vi hjälper till!

Få tips och råd i din närmaste butik

Gardiner bidrar till att skapa en både trendig och inspirerande köksmiljö. I våra Moogio-butiker kan du botanisera bland vår stora kollektion av högkvalitativa gardintyger. Vi finns här för dig och hjälper dig gärna med designval och praktiska råd. Alla våra köksgardiner skräddarsys och anpassas för att få precis den känsla och funktion du är ute efter.