Ska du köpa parasoll? Sommarens snyggaste parasoller har en sak gemensamt.

Sommarens snyggaste parasoller har faktiskt en sak gemensamt; de kommer från parasolltillverkaren Glatz i Schweiz. De är inte bara snygga att se på; du kan få dem i nästan exakt den storlek och färg som du vill. Och de är alltid tillverkade i bästa akrylväven med hållbara, moderna konstruktioner som passar perfekt för din trädgård, balkong eller uteplats. En parasoll från Glatz håller därför både färg och form i många år.

Går det trender i parasoller?

Både ja och nej. Vad gäller färger så är de klassiska färgerna off-white, ljusgrått och helvitt fortfarande riktiga storsäljare. Samtidigt har parasollen idag blivit ett designelement som förstärker din övriga utemiljö, istället för att endast vara ett praktiskt solskydd. Numera kan du till exempel:

 • utrusta ditt parasoll med motor, belysning (som i bilden ovan, med LED) och infravärme
 • välja utseende på detaljer som vev och parasollfot – precis som allt annat är det detaljerna som avgör
 • välja en parasoll med antingen vinklingsbart eller frihängande kapell, utan att göra avkall på kvaliteten

Off-white is still gong strong

Off white är – och har kanske alltid varit – den största parasollfärgen. Det är en diskret och klassisk kulör som passar till det mesta.  Parasollen ska också vara snygg och passa in, även om man målar om utemöblerna eller byter färg på soffkuddarna i utegruppen.

Grått, grafit och helvitt – klassiker som håller

Av samma anledning som ovan, har även ljusgrått varit stort de senaste åren. Ljusgråa nyanser – och även något mörkare toner åt grafit – ger ett elegant och tidlöst intryck. Detsamma gäller helvitt.

Ett urval av sommarens nyheter och favoriter

Alu Twist från Glatz

Alu Twist är ett både praktiskt och snyggt klassiskt parasoll med aluminiumstomme.

Parasollet heter Twist på grund av den patenterade “twist” som sitter på parasollet, som gör att du kan vinkla kapellet om du vill skydda mot exempelvis insyn eller lågt stående kvällssol. Parasollet fälls upp eller ned med hjälp av veven som sitter på stommen.

Twist finns i en stor mängd färger och går att beställa i storlekar mellan 200-330 cm i diameter.

Frihängande parasoller – SombranoS+

En frihängande parasoll är en perfekt lösning när du vill täcka ett bord eller en utegrupp och samtidigt slippa konstruktionen,  eller stommen, i mitten.

SombranoS+ är det riktiga flaggskeppet i Glatz-utbudet, bättre blir det inte. Det är en stor, exklusiv och frihängande parasoll. Tekniskt fulländad. En drottning bland parasoll helt enkelt! SombranoS+ är en serie som erbjuder ett flertal snygga modeller att välja bland, både stora och små. Den kommer också i en mängd olika färger.

Sunwing Casa

Sunwing-parasollerna är “lillasystern” till SombranoS+. Sunwing Casa är något enklare än sin storasyster, men är fortfarande en fantastisk parasoll som är byggd med samma perfektion och blick för detaljer som övriga Glatz-parasoller.

Att välja rätt parasoll – checklista med nio saker att tänka på

Innan du köper en ny parasoll kan det vara smart att tänka igenom följande frågor för att avgöra vilken typ av parasoll som blir bäst för just din bostad:

 • Ska parasollet monteras på en terrass, en balkong, i trädgården eller på en gräsmatta?
 • Hur stor skuggyta behöver du och vad ska du skugga; ett bord, en soffa eller en solstol?
 • Vill du ha en parasoll med stomme i mitten eller en frihängande /sidohängande parasoll?
 • När på dygnet ska du använda din parasoll mest? På morgonen, middag eller eftermiddag?
 • Har din trädgård eller uteplats låga solnedgångar på kvällstid?
 • Vill du att parasollen ska gå att justera gentemot solen eller ska den ha fast position?
 • Vill du även kunna använda parasollen som insynsskydd?
 • Vilket material passar bäst ihop med din uteplats eller trädgård? Trä eller aluminium?
 • Vilken färg skall tyget ha? Ska det matcha husets eller utomhusmiljöns färger?

Frågorna ovan hjälper dig att planera bland annat vilken storlek och typ av parasoll som passar bäst för ditt behov. Om du behöver proffshjälp, råd eller om du vill känna på “Glatz-känslan” i verkligheten så är du varmt välkommen in till någon av våra butiker. Du kan också boka ett kostnadsfritt hembesök genom att klicka här – vi hjälper dig gärna att hitta just rätt solskydd för din bostad och uteplats. Välkommen till oss på Moogio!

Vi hjälper till!

Få tips och råd i din närmaste butik

Du är varmt välkommen att boka ett kostnadsfritt möte med oss på plats i din bostad. Du kan också se våra produkter och lösningar i din närmaste Moogio-butik. Välkommen!