Sol- och vindautomatik för markiser, så fungerar det

När du köper en markis från Moogio får du inte bara en markis av fantastisk kvalitet och design i varje detalj. Du får också tillgång till vårt marknadsledande sortiment av praktiska, snygga tillbehör som ger dig ökad komfort, och din uteplats lite extra wow-faktor.  Här kikar vi lite extra på ett av våra mest populära tillval: sol och vindskyddsautomatik.

Hur fungerar sol- och vindautomatik?

Automatiken styrs av en eller flera sensorer som koppla ihop med markisens motorer. Du kan bland annat koppla på vindsensor, skaksensor, regnsensor, solsensor och temperatursensor till din markis. Sensorerna kan alltså känna av alltifrån vindstyrka till regn, temperatur, skakningar och hur intensiv solinstrålningen är. De är kopplade till en markismotor som automatiskt rullar in eller ut väven när väderförhållandena ändrar sig.

Varför ska man ha automatik för markiser?

Få ett jämnare inomhusklimat
Förutom att skydda din markis från att gå sönder, hjälper automatik till att skapa ett skönare och jämnare inomhusklimat. Med till exempel en solsensor påkopplad fälls markisen ut när solen ligger på, vilket skuggar din bostads fönster och håller nere temperaturen inomhus. Om du använder AC under varma, soliga sommardagar (minns sommaren 2018!) skyddar en solsensor dina fönster och fönsterpartier från direkt solinstrålning. Ju svalare fönster, desto mindre kyla krävs från din air-conditioner (eller luftpump) vilket håller nere både elräkning och klimatpåverkan.

Skydda markisen från skador
En av de största fördelarna med automatik är såklart att automatiken skyddar din markis från skador, särskilt när det blåser. En utfälld markis är utsatt för nederbörd och vind och det är lätt att markisvävens stora yta fångar både vind och fukt. Vind kan påverka dess funktion och leda till skador i väv, markisarmar och infästning. Så för att skydda både markisväv, upphängning och motor från väderomslag är en sol- och vindsensor samt en skaksensor smarta tillval.

Solsensor – låt markisen styras av solen

I korta ordalag: när solen skiner rullas markisen ut och när det är molnigt fälls den in. Du kan själv ställa in egna intervaller, eller välja förinställda intervaller, exempelvis: när solsensorn har varit utsatt för direkt solljus i två minuter ska markisen rullas ut och när solen gått i moln ska markisen rullas in igen efter 10-15 minuter. Här väljer du ett intervall med lite fördröjning så att inte markisen rullas in och ut i all evinnerlighet.

Vindsensor – undvik skador från vind

Vindsensorn känner av vindförhållanden och rullar in markisen när vindstyrkan ökar. Även här kan du ställa in hur du vill att din vindsensor ska bete sig. Du kan till exempel ställa in vindstyrka, känslighet och tidsintervaller så att din markis är skyddad, samtidigt som den inte blir ett störningsmoment. Värt att tänka på är såklart att det alltid är vettigt att hålla ett öga på väderleksrapporten, även om du har installerat automatik.

Låt en skaksensor skydda markisen

En skaksensor används endast för terassmarkiser. Till skillnad från vindsensorn, som alltid sitter monterad på väggen, monteras skaksensorn i framkant på markisen där det ofta blåser mer än inne vid väggen. Skaksensorn känner av rörelse i själva markisen och kan skicka en signal till motorn om att dra in markisen om den skakar för mycket. Det är en billig försäkring som kan förhindra att terassmarkisen blåser ner – och tar med sig en del av väggen.

Hur styrs egentligen markiserna?

Motor

Den elektriska motorn är monterad i markisens rör, så att du inte ser den. Motorn ser till att din markisväv rullas ut och in och är direktansluten till bostadens el.

Automatik-tillbehör

Automatiken sköter dina solskydd åt dig och startar motorn utifrån förutbestämda mönster. Automatiken tar in olika typer av information som veckodag och tid. Beroende på dina preferenser ställer du in dessa värden, sen sköter automatiken manövreringen åt dig. Solskyddet kan reglera sig självt utifrån både ett fastlagt schema och beroende på solljus och vind.

Kombination av automatik & manuell kontroll

Att använda automatik ger dig förhöjd komfort och är samtidigt smidigt. Du bestämmer när och hur ofta markisen ska regleras, sedan sköter automatiken ditt solskydd åt dig. Men självklart vill du också kunna styra din markis manuellt. Du vill kanske ha markisen utfälld när det är molnigt, eller under kvällstid. Våra markiser kan därför även styras manuellt på många olika sätt: med fjärrkontroll, med en app i din telefon eller via röststyrning. Eller kanske med en kombination av flera av dessa. I många fall kan du även styra markisen med röstkommandon och koppla på markiserna till Google Assistant, Amazon Alexa och NEST.

Vilken automatik vill du ha till din markis?

Hos oss på Moogio finner du automatik från flera av de ledande tillverkarna, som Somfy och Markilux. Vi har allt ifrån enkla och funktionella lösningar, till mer avancerade system som du kan röststyra och integrera direkt med ditt smarta hem.

Vi hjälper till

Få tips och råd i din närmaste butik

Om du behöver råd, tips eller inspiration är du alltid varmt välkommen att kontakta oss. Du kan också boka ett kostnadsfritt hembesök, så hjälper vi dig på plats i din bostad. Självklart hjälper vi dig även att montera så att din automatik fungerar – och ser ut – precis som du vill ha den från dag ett. Välkommen till din närmaste Moogio-butik så berättar vi mer!