Mörkläggningsgardiner

Under vår- och sommar när både morgnar och kvällar blir allt ljusare är det många som kontaktar oss om mörkläggning. Men vilket är bästa sättet att mörklägga sovrum och TV-rum? Eller vardagsrum? Och hur får du det mörkt utan att tumma på design och estetik? Här nedan listar vi våra bästa tips om hur du mörklägger med våra olika mörkläggningsgardiner och rullgardiner. Självklart är du varmt välkommen att kontakta din närmaste Moogio-butik!

Mörkläggande rullgardiner

Rullgardiner är ett av de vanligaste valen för effektiv mörkläggning. En mörkläggande rullgardin har dubbla lager – ett med vanligt gardintyg och ett med mörkläggningstyg. Hos oss på Moogio finner du rullgardiner som kan monteras både på vägg, i tak, takfönster eller i nischer. Se ett urval av våra mörkläggande rullgardiner.

För bästa mörkläggning:

Se till att rullgardinen är några extra centimeter bredare än fönstret på varje sida. På det sättet minskar du ljusinsläpp från sidan.

Montera rullgardinerna så att de rullas ut kloss an mot väggen, utan mellanrum som släpper igenom ljus.

För bästa mörkläggningseffekt ska du använda en rullgardin med list och kassett. Då sitter gardinkanten helt tätt mot väggen och du undviker att glipor uppstår som kan släppa igenom ljuset. Det blir 100 % mörkt och fungerar även när du ska montera i en nisch eller i takfönster.

Rullgardiner med eller utan kassett?

Förutom att de skyddar mot ljusinsläpp, ser rullgardiner med list och kassett till att rullgardinen sitter på plats även när fönstret är öppet på natten. Det gör att du slipper irriterade ljud när rullgardinstyget skrapar mot fönsterbrädan eller fönsterkarmen vid vind eller drag.

Vilka gardiner ger bäst mörkläggning?

Några av de populäraste gardintyperna hos våra kunder är mörkläggande Duette plissegardiner, rullgardiner, klassiska gardinlängder i mörkläggningstyg, persienner och lamellgardiner. Hos oss på Moogio kan du få alla olika typer av gardiner som mörkläggningsgardiner – måttanpassade och skräddarsydda. Prata med oss om du har frågor eller vill ha ett förslag!

Mörklägg med hissgardiner!

Om en rullgardin inte passar med din övriga inredning kan en hissgardin med dubbelt mörkläggande tyg vara ett både snyggt och funktionellt alternativ. Även om den inte ger lika tät mörkläggning som en rullgardin i skena får du en både snygg och elegant gardin. Du kan få alla våra olika hissgardiner med mörkläggande tyg.

Fördelar med mörkläggande hissgardiner

  • Stilrent och snyggt intryck, vilket gör att de passar både i TV-rum, vardagsrum och sovrum
  • Det tunga, dubbla tyget ger gardinen ljuddämpande egenskaper
  • år att montera både på vägg, i tak och i nischer

Tänk på detta när du använder hissgardiner för mörkläggning:

Om du är ute efter bästa möjliga mörkläggning bör du montera hissgardiner på väggen. Då kan du se till att tyget är brett nog för att täcka en god bit utanför själva fönstret vilket gör att du minskar mängden ljus som silar in genom glipor på sidan. Tyget är dubbelt, med en mörkläggande baksida, vilket gör att de blir tyngre än vanliga gardiner så fäst dem ordentligt. Om du önskar hjälper vi till med monteringen.

Mörkläggande plisségardiner

Plisségardinen ger den absolut bästa mörkläggningen av alla våra produkter. Det är också en riktigt snygg och modern lösning. För extra kvalitetskänsla, välj en Duette-plissé med dubbelväv. Alla våra plisségardiner kan fås med mörkläggande tyg och de är alltid måttbeställa efter just dina behov. Det gör att vi kan skräddarsy dem i precis de färger och mönster du vill ha, så att de passar för just ditt vardagsrum, sovrum, barnrum eller uterum. Se ett urval av våra plisségardiner eller besök en av våra butiker för tips och råd.

Kort om plisségardiner för mörkläggning

  • Duette-gardinen tar bort allt ljus samtidigt som den hjälper till att stänga ute både värme och kyla.
  • Plisségardinen har en lättare konstruktion vilket gör den lättare än en hissgardin.
  • Duette-väven har även ljuddämpande effekt vilket gör att den lämpar sig väl i rum med dålig akustik.
  • Med en så kallad Upp & Ned-plissé kan du få ljusinsläpp uppifrån när du vill släppa in ljus, samtidigt som gardinen ger insynsskydd i fönstrets nederkant.

Solfilmsgardiner är ett smart alternativ

Vi erbjuder inte bara mörkläggande gardiner i tyg eller väv. Vi kan även montera solfilmsgardiner på insidan av fönstret. Moogio energy blinds är en både smart och unik lösning som finns i flera olika varianter – från helt mörkläggande till dem med högre ljusinsläpp. De blir ett bra skydd mot exempelvis blänk i teven, utan att du behöver mörklägga rummet helt. Dessutom reflekterar de värmen med 80%. Ingen annan invändig solskyddslösning gör detta. Välkommen in till din närmaste Moogio-butik om du vill se hur det fungerar.

Hur ska man mörklägga när man har stora fönster eller fönsterpartier?

Det bästa sättet är att använda plissegardiner med Duette-väv, eller lamellgardiner. Lamellgardiner kan dock släppa in lite ljus mellan lamellerna. Då kan du använda en kombination av lameller och klassiska gardiner – en snygg lösning som dessutom ger rummet lyxig hotellkänsla.

Går det att mörklägga om man har inåtgående fönster som är öppna på natten?

Om man har inåtgående fönster finns det två alternativ: det ena är att montera gardinen i själva fönstret så att den följer med när fönstret öppnas. Det andra alternativet är att väggmontera gardinen så att den täcker hela fönstret. Om du monterar gardinen inne i fönstret så kommer du av naturliga skäl få en glipa där ljuset kommer in. Om du å andra sidan monterar den på vägg kan du bara öppna fönstret lite grann, innan det tar stopp. Det är med andra ord en utmaning med inåtgående fönster!

För bästa mörkläggning med fönster som öppnas inåt är vår rekommendation att kombinera en vägghängd gardin med en fönstermonterad plissé. Då minimerar du ljusinsläpp samtidigt som du får en både snygg och stilren lösning!

Behöver du hjälp med mörkläggning?

Få tips och råd i din närmaste butik

Att få till en perfekt finish och bästa möjliga mörkläggning kräver både professionell montering och exakta mått. Vi hjälper dig att montera dina mörkläggningsgardiner för ett perfekt resultat. Du kan boka ett kostnadsfritt hembesök eller kontakta din närmaste butik om du behöver hjälp, råd och tips.