Inspiration för din terrass

Trendspaningar, guider och tips om terrasser

Ska du skaffa nya solskydd till din terrass?

Då har du kommit helt rätt. Här nedanför delar vi med oss av tips, inspiration och svarar på vanliga frågor om hur man kan tänka när man skaffar nya solskydd till sin terrass. Om du vill se våra solskydd för terrasser i verkligheten är du alltid välkommen in till någon av våra butiker. Våra medarbetare hjälper dig att hitta precis rätt produkt, färg och mått som gör din terrass precis sådär inbjudande och trevlig som du önskar. Året om.

Förhöj upplevelsen på din terrass med måttbeställt solskydd

En stram, perfektionistisk dröm? Eller sådär lyxigt bohemisk, fluffig och färggrann? Ja, oavsett vilken stil du föredrar blir ditt solskydd från Moogio alltid precis rätt för just din terrass och dina behov. Vi måttbeställer allt utifrån dina önskemål och monterar solskyddet för dig så att det blir både snyggt och funktionellt.

Guide: Lär känna pergolamarkisen

Pergolamarkiser är några av våra mest populära produkter. Och det är inte så konstigt; de är ett smidigt, flexibelt och snyggt alternativ till ett fast uterum. Och när du inte behöver den längre, så rullas den enkelt in med en knapptryckning! Perfekt för fester, middagar eller som skön skugga under varma sommardagar.

Läs vår guide om pergolas

Sol- och vindautomatik för terrassmarkiser, så fungerar det

Idag är det populärt att automatisera sina solskydd utifrån väderförhållanden. Det ger både ett jämnare inomhusklimat, minskar risken för skador och ökar komforten. Läs vår guide om sol och vindskyddsautomatik för att lära dig mer!

Läs guiden här

Vilka solskydd passar bäst för din terrass?

Markiser till terrassen

Markiser är oftast de viktigaste solskydden på terrassen. De ger både skugga och svalka, även på stora terrasser. Dessutom skyddar de mot fukt och dagg kvällstid. En terrassmarkis gör helt enkelt att du kan njuta fullt ut av terrassen, under hela säsongen.

Se våra terrassmarkiser här

Solsegel till terrassen

Solsegel, eller segelduk, som det också kallas är ett både snyggt och funktionellt inslag på terrassen. Det ger effektivt skydd från sol och fukt, och är enkelt att både flytta på och justera storlek. Våra solsegel skräddarsys helt och hållet utifrån dina behov och önskemål.

Se våra solsegel här

Parasoll till terrassen

En parasoll är inte bara ett flexibelt och flyttbart solskydd till terrassen. Våra parasoll är dessutom måttbeställda, stilrena designelement som du med fördel använder för att förstärka terrassens övriga möbler, textilier och växter.

Se våra parasoll här

Få tips och råd i din närmaste butik

Varmt välkommen in till någon av våra butiker för att utforska alternativen – vi hjälper dig med tips, råd och inspiration för att skapa en terrass där du kan koppla av och njuta. Hela säsongen.

Tips och inspiration för din terrass

Solskydd är mer än bara en fin detalj. Eller stilren design. De skyddar framför allt mot solens strålar och skapar en skön, inredd utemiljö på terrassen. Både under dagtid och på kvällarna. Innan du väljer solskydd för din terrass är det några saker som är bra att tänka på:

Befinner sig terrassen i ett vindutsatt läge?
På en vindutsatt terrass kan det vara en god idé med starkare fästen för din markis. En pergolamarkis med lite kraftigare hörnpelare kan också vara ett alternativ. Dessutom bör du installera en vindsensor – så att markisen dras in automatiskt när det blåser upp.

Solskydd, vindskydd eller insynsskydd?
En terrassmarkis ger bra skydd mot solen. Vill du även skydda mot nyfikna blickar eller sidvindar, kan en sidomarkis vara lösningen. Sidomarkisen monteras vertikalt på en vägg eller stolpe och rullas ut, lite som en “extravägg”, och skapar ett vind- och insynsskyddat hörn av terrassen.

Hur är terrassens solläge?
Solens läge förändras med årstiderna. Det är viktigt att inte bara planera terrassens solskydd för de där heta sommardagarna när solen står som högst. Därför bör du till exempel se till att din terrassmarkis har tillräcklig längd och att du enkelt kan justera vinkeln för bästa skydd över hela säsongen. Vi säkerställer givetvis detta när du köper en markis av oss. Dessutom kan du använda ett parasoll eller ett solsegel som komplement.

Hur ska du använda terrassen?
Om du vill kunna sitta ute länge på kvällarna – och förlänga säsongen – kan ett solskydd med värmare och lampor ge extra komfort och mysfaktor. Vi erbjuder både parasoll och markiser med inbyggda värmare och belysning, samt fristående värmare.

Terrassens storlek?
Större terrasser kräver bredare markiser och ett större utfall. Du kan också välja markiser som går att parkoppla och på det sättet utöka bredden, utan att utfallet ökar. Dessutom eller extra parasoller eller segel för att skapa skugga och skydd.

Hur får jag optimal skugga på terrassen?
För att uppnå bästa möjliga skuggning på terrassen är det två saker man ska tänka på. Solskyddet ska monteras högt nog för att du ska kunna röra dig under det och behålla en god utsikt, samtidigt ska du såklart få tillräcklig skugga. I normfallet innebär det att markisen bör monteras mellan 2,5 till 3 meter upp för att täcka området utan att vara i vägen. Solsegel kan justeras högre vid behov för att följa solens bana och skapa skugga där det är som viktigast.

Matchar solskyddet med möbler och dekorationer?
För att terrassen både ska kännas harmonisk och stilren, och samtidigt erbjuda god komfort är det viktigt att tänka på helheten. Rätt solskydd kompletterar möbler, textiler och växter och ger en både behaglig och trivsam utemiljö. Dessutom kan det ge ett behagligare inneklimat genom att skugga fönster och dörrar.

Behöver du tips och idéer?

Prata med oss, eller boka ett kostnadsfritt hembesök så hjälper vi till. Dessutom är våra butiker fulla av inspiration, materialprover och produkter. Vi delar gärna med oss av våra kunskaper för att hjälpa dig skapa din drömterrass!

Vanliga frågor om solskydd till terrassen

Är parasoller ett effektivt solskydd för min terrass?

Parasoller är en bra lösning när du vill ha ett flyttbart solskydd som kan placeras om efter behov. De är idealiska för terrasser med begränsat utrymme eller på ställen där du inte kan eller får göra en permanent installation (som t ex att sätta upp en terrassmarkis).

Hur bestämmer jag storleken på solskyddet för min terrass?

Mät terrassens yta för att avgöra vilken storlek på solskydd som behövs. För mindre terrasser fungerar en kompakt markis eller ett mindre solsegel, medan större terrasser kan kräva flera solskydd, en pergolamarkis eller flera parkopplade markiser. Prata med oss så hjälper vi till.

Hur bör jag budgetera för solskydd på min terrass?

Kostnaden för solskydd varierar stort beroende på val av typ, storlek och material. Manuella markiser är billigare än automatiserade, motoriserade system. Solsegel och parasoll är billigare alternativ till markiser.

Hur justerar jag vinkeln på solskyddet för bästa skuggning på terrassen?

Vinkeln på solskyddet påverkar direkt hur mycket skugga som skapas. Inrikta markisen eller solseglet så att det är vinklat bort från solens högsta punkt, och justera detta under dagen för att kompensera för solens rörelse. Detta garanterar att du kan njuta av ett skuggat område på terrassen även när solen står som högst.

Hur påverkar färgvalet på solskyddet terrassens skugga och temperatur?

Färgval på solskyddet har betydelse för både skugga och temperaturkontroll. Ljusa färger är effektiva för att reflektera solstrålar och hålla ytan sval, medan mörka färger absorberar mer värme men ger en tätare skugga. Välj en färg som passar terrassens användning och estetik, och tänk på att en mellanton ofta ger en bra balans.

Hur påverkar vindförhållandena valet av solskydd för min terrass?

Om terrassen är vindutsatt är det viktigt att välja ett solskydd som tål vind. Markiser bör ha robusta fästen och en vindsensor kan vara ett bra tillägg för automatisk indragning.

Hur ska jag underhålla och ta hand om solskyddet på min terrass?

Regelbunden rengöring förlänger livslängden på ditt solskydd. Tvätta tygdelarna enligt tillverkarens instruktioner och se till att solseglets tyg är ordentligt sträckt för att undvika vattenansamling och mögel. Kontrollera också markisens mekanik för att upptäcka eventuellt slitage eller skador i tid.

Hur tar jag hänsyn till vindförhållanden när jag installerar solskydd?

Vindförhållanden är en viktig faktor att tänka på, särskilt på exponerade terrasser. Välj solskydd med god luftgenomströmning för att minska risken för skador. En markis med vindsensor är idealisk då den automatiskt rullas in vid starka vindar. Prata med oss så hjälper vi till.

Hur väljer jag färg och material på mitt solskydd?

Välj material och färg på ditt solskydd som kompletterar din terrass och husets exteriör. Tänk på att välja tåliga och UV-skyddade material (vävar och tyger) ger längre livslängd och bättre funktion.

Hur väljer jag rätt solskydd för att hålla mitt hem svalt?

Börja med att identifiera var du behöver skugga – är det främst på terrassen, eller vill du ha ljus- och värmeskydd i din bostad? Eller kanske både och? En terrassmarkis ger skugga på terrassen och minskar effektivt värmeinsläppet till bostaden. Kombinera med vertikalmarkiser eller fönstermarkiser för att minska mängden direkt solljus som når fönstren och jämna på det sättet ut inomhusklimatet.

Hur väljer jag rätt storlek på parasollet för min terrass?

För att välja rätt storlek på parasollet för din terrass, bedöm ytan som ska skuggas och se till att parasollet är tillräckligt stort för att ge skydd, men inte så stort att det blir opraktiskt. Våra parasoll är alltid måttbeställda för att passa just din terrass storlek och utseende.

Hur väljer jag stil på solskydd som passar min terrass?

Välj solskydd baserat på terrassens stil och de omgivande byggnaderna. Ett neutralt solskydd eller ett med minimalistisk design kan integreras smidigt i de flesta miljöer. Överväg också solskyddets textur och mönster som kan tillföra en extra dimension till din terrassdesign.

Installationsråd för markiser på terrasser?

Markiser kräver professionell, fackmannamässig installation för satt de ska vara säkra att använda och erbjuda optimal funktion. För solsegel, behöver man tänka till lite för att se till att de är korrekt spända och sitter säkert fästa, så att de både ger optimal skugga och tål vind. Prata med oss så hjälper vi till!

Kan jag installera solskydd på min hyrda terrass?

Om du hyr din bostad bör du först kontrollera med fastighetsägaren eller förvaltaren vilka typer av installationer som är tillåtna för solskydd på terrassen. Om en fast installation, såsom en terrassmarkis, inte är tillåten kan solsegel eller parasoll vara bra alternativ.

Vad är det bästa solskyddet för en takterrass?

När du ska skaffa solskydd till en takterrass ska du använda ett solskydd som tål vind. Fast takkonstruktion, robusta parasoller eller specialanpassade solsegel är ofta de bästa alternativen. Prata med oss så hjälper vi till.

Vad bör jag tänka på gällande solens rörelse när jag monterar solskyddet?

Solens bana är avgörande för hur du placerar ditt solskydd. Ett permanent monterat solskydd bör ge skugga till de delar av terrassen som används mest under dagens varmaste timmar. Om du har ett parasoll eller annat justerbart solskydd, bör du kunna flytta det för att anpassa skuggningen efter behov och solens position.

Vad skiljer olika typer av solskydd åt för en terrass?

Markiser erbjuder en traditionell och ofta automatiserad skugglösning, medan solsegel kan ge en modern och stilfull känsla med sin dynamiska design och flexibilitet. Markiser är lämpliga för stora terrasser, medan solsegel kan anpassas för specifika områden och behov.

Vilka fördelar har solsegel jämfört med markiser?

Solsegel är ett flexibelt solskydd som finns i olika färger och former. De är inte bara visuellt tilltalande utan kan också anpassas för unika utrymmen. En markis är stationär och kan parkopplas för att täcka större ytor på din terrass.

Vilka material är bäst för parasoller på terrasser?

Välj material som klarar av varierande väderförhållanden, som UV-resistent polyester eller akryltyg som inte bleknar eller bryts ner lätt. Aluminium eller rostfritt stål är utmärkta val för ramen då de inte korroderar och håller längre även under fuktiga eller salta förhållanden. Prata med oss så hjälper vi till!

Vilka material ska man välja till solskydd på terrasser?

För att ditt solskydd ska vara hållbart över tid, investera i högkvalitativa material som tål UV-strålning och olika väderförhållanden. En konstruktion i aluminium eller rostfritt stål är att föredra för sin hållbarhet och låga underhållsbehov.

Vilka solskydd kan man välja på för terrassen?

För terrassen kan du välja mellan markiser, solsegel, parasoller och fasta takkonstruktioner. Markiser och solsegel erbjuder flexibilitet, fasta tak är stationära. Ett flexibelt alternativ till ett fast tak kan vara en pergolamarkis, som ger bra skydd samtidigt som den går att fälla in när den inte används.

Vilken bredd och utfall bör min markis ha för terrassen?

Markisens bredd bör spegla terrassens och skapa skugga över hela den önskade ytan. Utfallet bör vara tillräckligt för att ge skugga utan att skapa hinder, med en god tumregel att utfallet bör vara minst hälften av terrassens bredd. Detta ger en balanserad täckning och estetik.

Vilken höjd är optimal för montering av solskydd på terrassen?

För att uppnå optimal skuggning på terrassen, bör solskyddet monteras högt nog att undvika att störa rörelse och utsikt men ändå ge tillräcklig skugga. En markis bör monteras mellan 2,5 till 3 meter upp för att täcka området utan att vara i vägen. Solsegel bör justeras högre vid behov för att följa solens bana och skapa skugga där det är som viktigast.

Vilken typ av bas behövs för ett parasoll på terrassen?

Parasollets bas bör vara proportionerlig till dess storlek och vikt för att säkerställa stabilitet vid vind. För större parasoller krävs en tyngre och mer robust bas, medan mindre parasoller kan ha lättare baser. Självklart hjälper vi dig att välja en bas som är optimal för just ditt parasoll.