Plisségardiner

Plisségardiner är ett elegant och smart solskydd för dina fönster

Vad är en plisségardin?

En plisségardin är en både klassisk, stilren och modern gardin. På samma gång. Plisségardiner kommer i många olika versioner – med ett näst intill obegränsat antal tyger och vävar. Och med en mängd olika egenskaper. Dess kanske mest framträdande egenskap är de unika och vackra plisserade vecken som ger dem dess unika form och funktion.

En stor fördel med plisségardiner är dess flexibilitet. Till skillnad från andra gardintyper kan de monteras i nästan alla olika typer av fönster, fönsterpartier och glasdörrar. Stora som små. Till och med de som har lite ovanliga vinklar och former. Eftersom plisségardiner viks ihop genom veckning går de även att montera i trekantiga fönster, där de fungerar lite som en solfjäder med ena sidan mer hopvikt än den andra.

En annan fördel med plisségardinen är att de är lätta och smidiga – och att de på grund av sin konstruktion enkelt går att montera både inne i fönstret eller fönsterpartiet, eller runt omkring. Fäst dina plisségardiner i fönsterkarmen, i fönsterbågen, i fönsternischen eller på väggen – allt beroende på vilken funktion och utseende du önskar. Genom att montera dem i fönsterbågen följer de med när fönstret öppnas. Det gör att du kan ha fönstret öppet på natten utan att gardinen prasslar och slår i vinden. Dessutom sitter gardinen tätt mot bågen vilket ger extra bra mörkläggning.

– Om du har problem med insyn rekommenderar jag en Upp&Ner-plissé. Med den här sortens plisségardin behöver du bara täcka den del av fönstret där insyn finns. En annan fin fördel är att Upp&Ner-plissén saknar draglinor. Det gör att gardinen sitter fixerad med sidolinorna och plisségardinen följer med dörren eller fönstret när du öppnar det. Smart, praktiskt och dessutom barnsäkert!

Erik Oskarsson, Moogio Göteborg

Måttanpassade och mörkläggande plisségardiner

En skräddarsydd plissegardin ger mycket effektiv mörkläggning. Du slipper glipor där ljuset kan smyga sig in och får en tättslutande gardin som är måttbeställd för just dina fönster. En måttbeställd plissegardin är dessutom ett optimalt solskydd till fönster och balkonger då den enkelt kan anpassas i form, färg och egenskaper. Läs vår guide om mörkläggning av sovrum och TV-rum med plisségardiner här.

Duette plisségardiner

Plisségardiner kan fås med både enkel och dubbel väv. Med dubbel väv kallas plisségardinen för duette plisségardin, eller dubbel-plissé. Då fästs två vävar mot varandra så att det bildas ”celler” av luft i vecken mellan de båda vävarna. Dessa plisséer ger extra skydd mot både ljud och ljus och används ofta i sovrum eller i rum med fönster ut mot en väg. Dessutom ger de extra isloering mot kyla och kallras under den kalla årstiden. Om du istället väljer en enkel, tunn väv till din plisségardin blir den ett snyggt och flexibelt sol- och insynsskydd som behåller mycket av ljusinsläppet.

En specialvariant av dubbla plisségardiner kallas för “honeycomb” eller “honeycell-gardiner”. De har fått sitt namn av att de dubbla vävarna bildar en sexkantig cell, precis som i en bikupa, om man tittar på gardinen från sidan. Med denna plissétyp döljs dessutom de små hålen för uppdraggslinorna inne i gardinen, vilket ger maximal mörkläggning och ett mycket stilrent uttryck. På den vanliga typen av duetter är de synliga.

Frihängande plisségardiner

En frihängande plisségardin lämpar sig bäst till lodräta fönster oavsett om det är rektangulärt eller trekantigt. Väljer du en frihängande plissé får du en klassisk standardmodell som dras ner genom ett enkelt drag i linan. Plisségardinen kan även styras genom motor och fjärrkontroll.

Upp&Ned plisségardin

Plisségardin med Upp& Ned (Top Down/Bottom Up)-funktion är speciellt utvecklad för att ge maximal frihet när det gäller gardinens placering. Tack vare en särskild funktion kan gardinen både sänkas från toppen och höjas från botten, så att den kan placeras precis där du vill i fönstret. Det gör att du kan anpassa plisségardinens utseende och funktion utifrån vilket tid det är på dagen och rummets skiftande användningsområden.

Upp&Ned-plissén är byggd på samma över och underlister som vanliga plisségardiner. Små diskreta linor löper i sidan av gardinen som håller plissén på plats uppe eller nere. Det finns inga draglinor utan gardinen manövereras med ett mittgrepp som är monterat på listen. Vävarna finns i många olika färger, strukturer och mönster.