Inspiration för din balkong

Trendspaningar, guider och reportage för balkonger

Ska du skaffa nya solskydd till balkongen?

Då har du kommit helt rätt. Här delar vi med oss av tips, inspiration och svarar på vanliga frågor. Du kan dessutom alltid se produkter och material i våra butiker. Våra medarbetare hjälper dig att hitta precis rätt produkt, färg och mått för att göra din balkong precis sådär inbjudande och trevlig som du önskar. Oavsett årstid.

Måttbeställda solskydd – skapade för just din balkong

Att inreda en balkong handlar såklart om så mycket mer än solskydd. Men solskydd ramar både in designen och bidrar med viktiga funktioner. De ger skugga och vindskydd så att både du och dina balkongväxter får en trivsam, skyddad miljö. Vi måttbeställer varje solskydd utifrån dina önskemål så att de både matchar balkongens övriga stil och ger dig de funktioner du önskar.

Guide: så väljer du rätt markis till balkongen

I den här guiden kikar vi på 2024 års nya, spännande markiser och markistillbehör för din balkong eller terrass. Om du står i begrepp att köpa markis, vågar vi lova att det är en säsong fylld med mängder av snygga och spännande markiser.

Läs vår stora markisguide

Vertikalmarkiser

Snygga vertikalmarkiser som ramar in dina fönster ger inte bara ett smart utseende. Fördelarna inuti ditt hem är tydliga. Vertikalmarkiser håller värmen ute och skyddar dina möbler från solens blekande strålar.

Sol- och vindautomatik för balkongmarkiser, så fungerar det

Idag vill alltfler automatisera sina solskydd utifrån väderförhållanden. Det ger både ett jämnare inomhusklimat, minskar risken för skador och ökar komforten. Därför kikar våra experter lite extra på ett av våra mest populära tillval: sol och vindskyddsautomatik.

Läs guiden här

Sist men inte minst. Vilka solskydd passar bäst för din balkong?

Markiser till balkong

Markisen är oftast det viktigaste solskyddet på balkongen. Den ger mycket skugga och svalka, och skyddar dessutom mot fukt och dagg kvällstid så att du kan njuta fullt ut av din balkong, under hela säsongen.

Se våra terrassmarkiser här

Solsegel till balkonger

Solsegel, eller segelduk, som det också kallas är ett både snyggt och funktionellt inslag på balkongen. Det ger effektivt skydd från sol och fukt, och skräddarsys helt och hållet utifrån din balkongs storlek, färger och stil.

Se våra solsegel här

Parasoll till balkongen

En parasoll är inte bara ett flexibelt och flyttbart komplement till balkongens övriga solskydd. Våra parasoll är måttbeställda, stilrena designelement som du med fördel använder för att addera färg, form och uttryck till balkongens inredning och stil.

Se våra parasoll här

Få tips och råd i din närmaste butik

Varmt välkommen in till någon av våra butiker för att utforska alternativen – vi hjälper dig med tips, råd och inspiration för att skapa en balkong där du kan koppla av och njuta.

Varför solskydd till balkongen?

Solskydd är såklart inte främst snygga att se på. Huvudsyftet är ju att de ger skydd från sol, vind och regn så att du kan njuta utomhus så mycket som möjligt. Så hur ska man tänka när man väljer solskydd till sin balkong? Vi brukar dela in det i lite olika steg:

Är balkongen vindutsatt?
Om din balkong sitter högt eller vindutsatt kan det till exempel vara bra med extra hörnstag till din markis. Eller så kan du välja en pergolamarkis som har hörnpelare som hjälper till att stabilisera markisen. Du bör också ha en vindsensor som automatiskt fäller in markisduken när det blåser för mycket.

Solskydd, vindskydd eller insynsskydd?
En klassisk balkongmarkis ger bra skydd mot solljus. Om du vill förbättra insynsskyddet, kan du komplettera med en utdragbar sidomarkis som du monterar vertikalt på väggen. Då får balkongen även skydd mot sidvindar så att du får ett vindskyddat hörn att njuta i. Det brukar vara extra skönt tidiga vårdagar eller svalare dagar på hösten.

Hur ligger solen?
För att få maximalt solskydd över året är det viktigt att markisen har tillräckligt långt utfall och att du kan justera lutningen beroende på årstid. Du kan se mer detaljer i FAQ-sektionen längre ner.

Hur ska du använda balkongen?
Om du vill kunna använda balkongen så länge som möjligt under säsongen kan det var smart att välja ett solskydd med inbyggd värmare och belysning. Det blir stilrent och är samtidigt bekvämare att montera det från start jämfört med att ställa ut separata värmare och ljuskällor.

Hur stor är balkongen?
Om du har en stor balkong behöver du välja en markis med stor maxbredd, eller en markis som går att parkoppla. Du kan såklart också komplettera din markis med en parasoll eller en segelduk för att ge din balkong extra skugga eller väderskydd. Läs mer i FAQ-sektionen nedan.

Hur ska solskyddet samverka med utemöbler, växter och övrig inredning på balkongen?
För att skapa en både stilren, funktionell och genomtänkt balkong bör du planera helheten, redan från start. Om du behöver tips och inspiration från hur andra har gjort, är du alltid varmt välkommen till din närmaste Moogio-butik. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter för att hjälpa dig att skapa din drömbalkong.

Få hjälp att skapa dina drömmars balkong

Vi har allt du behöver för att få din balkong precis som du vill ha den – från snygga, måttbeställda solsegel till marknadens kanske allra bästa parasoller från österrikiska Glatz och markiser av högsta kvalitet. Så välkommen in till någon av våra butiker för att utforska alternativen – vi hjälper dig med tips, råd och inspiration för att skapa en balkong där du kan koppla av och njuta. Oavsett årstid. Välkommen in!

Vanliga frågor om solskydd till balkonger

Hur installerar man en markis på en balkong?

Markiser kräver professionell installation, särskilt om de är elektriska. Det hjälper vi till med. Solsegel kan man montera själv om man vill, men det kräver noggrann planering av fästpunkterna för optimal skuggning och vindmotstånd.

Hur påverkar färgen på solskyddet mängden skugga och värmeabsorption?

Ljusare färger reflekterar mer solstrålning och kan vara ett bättre val för att hålla området svalare, medan mörkare färger kan ge mer skugga men också absorbera mer värme. Välj en färg som balanserar dessa faktorer utifrån dina behov och estetiska önskemål.

Hur påverkar vinkeln på solskyddet mängden skugga på balkongen?

Vinkeln på solskyddet är avgörande. Ett solsegel eller en markis bör vinklas bort från solens högsta punkt för att maximera skuggområdet. Justera vinkeln beroende på solens position under dagen för att upprätthålla konstant skuggning. Prata med oss så hjälper vi till.

Hur stor bör bredden och utfallet på en markis vara för min balkong?

Bredden på markisen bör matcha balkongens bredd för att ge skugga över hela ytan. Utfallet (längden som markisen sträcker sig utåt) bör vara tillräckligt för att täcka den önskade ytan utan att överhänga för mycket. En bra utgångspunkt är att utfallet bör vara minst halva bredden på balkongen.

Hur stor ska ett parasoll för balkong vara?

Välj ett parasoll som är proportionerligt till din balkongs storlek. För en liten balkong kan ett mindre parasoll med en diameter på cirka 2-3 meter vara lämpligt. Det är viktigt att parasollet inte är för stort, så det inte överväldigar utrymmet eller blockerar rörelsefriheten.

Hur tar jag hänsyn till vinden vid montering av solskydd?

Om din balkong är utsatt för vind, se till att solskyddet har tillräcklig luftgenomströmning för att förhindra skador. För solsegel, välj ett genomsläppligt material och se till att det finns en viss flexibilitet i fästpunkterna. För markiser, överväg en modell med en vindsensor som automatiskt drar in markisen vid stark vind. Prata med oss så om du har frågor.

Hur tar man hänsyn till solens rörelse när man monterar solskydd på min balkong?

Beakta solens bana när du monterar solskyddet. Ett solskydd som är fast monterat bör placeras så att det ger maximal skuggning under de tider på dagen då balkongen används mest. För rörliga solskydd, som parasoller, bör du kunna justera positionen efter solens rörelse för kontinuerlig skuggning. När du köper solskydd av oss hjälper vi dig med både montering och injustering.

Vilka material bör jag leta efter för ett långvarigt och hållbart parasoll?

Sök efter parasoller gjorda av UV-resistenta och väderbeständiga material, som polyester eller akryltyg, för att förlänga livslängden och bevara färgen. Aluminium eller rostfritt stål är bra alternativ för stativet och ramen, eftersom de inte rostar eller korroderar lätt.

Vilken höjd bör balkongens solskydd monteras på för optimal skuggning?

Solskyddet bör monteras i tillräcklig höjd för att ge skugga utan att hindra passage eller utsikt. För markiser, är en generell rekommendation att montera dem ca 2,5-3 meter över marken. För solsegel, se till att det är tillräckligt högt för att inte skymma utsikten men tillräckligt lågt för att ge skugga där det behövs. Självklart hjälper vi dig att montera ditt solskydd på ett optimalt sätt.

Vilken typ av bas behöver jag för mitt parasoll på balkongen?

Det beror på parasollets storlek och vikten av tyget. För lättare parasoller kan en mindre och mer kompakt bas vara tillräcklig, medan större och tyngre parasoller kan kräva en stabilare och tyngre bas. Det är viktigt att basen är tillräckligt tung för att hålla parasollet stadigt, särskilt vid vind.