Gardiner till vardagrum - tips, råd och inspiration

Funderar du på nya gardiner till vardagsrummet? Då har du kommit rätt. Här har vi samlat våra bästa tips om olika typer av gardiner, stilar, upphängningar och designval. På Moogio hittar du ett stort urval av gardiner till vardagsrum, från skira linnegardiner till kraftiga sammetslängder. Och en mängd olika gardintyper. I våra butiker ger vi dig goda råd och inredningstips för just ditt vardagsrum, så välkommen in.

Vardagsrumsgardiner – både form och funktion

Visst är gardiner snygga designelement i vardagsrum? Men de är såklart så mycket mer än så, framför allt kanske de ökar komforten i ditt hem. De skyddar trägolv och möbler från skadliga UV-strålar, jämnar ut inomhusklimatet – och håller nyfikna blickar ute.

Att välja vardagsrumgardiner

De flesta av våra gardiner är en kombination av smart funktion och snygg design. Innan du väljer vilken gardin som passar bäst för just ditt vardagsrum kan det dock vara smart att bestämma sig för vilka funktioner som är viktigast.

 • Har du något speciellt syfte med gardinerna – insynsskydd, jämna ut inomhusklimatet, spara energi?
 • Behöver de reflektera värme, som exempelvis energismarta duettgardiner?
 • Behöver du kunna mörklägga ibland?
 • Vill du att gardinerna dämpar ljud och oljud?
 • Behöver du gardiner för stora fönster och fönsterpartier?

Gardiner från tak till golv. Lyxiga, tjocka tyger med hotellkänsla.

Långa, tunga metervaror – gärna i dubbelt tyg – som räcker hela vägen ned till golvet är populärare än någonsin. Hotellgardiner. Och det är inte så konstigt, de är både snygga och ger ett ombonat intryck. Dessutom dämpar de effektivt ljudvågorna så att de inte ”studsar” lika mycket i rummet. Det ger en behaglig och lyxig känsla i hela rummet. Inte minst när man är många, som vid middagar och sociala aktiviteter.

Gardiner för stora fönster

Allt det positiva med stora fönster; mycket ljusinsläpp, utsikt och närhet mellan ute och inne har såklart också nackdelar. Därför bör gardiner till stora fönster vara en kombination av form och funktion. Så när du väljer gardiner till stora fönster är det viktigt att du tänker på ett par olika saker:

 • Vilken gardintyp passar bäst för ditt vardagsrum och storleken på fönstren? Panelgardiner, plissé, gardinlängder eller lameller?
 • Vill du kunna skärma av mot insyn, utan att stänga ute allt ljus? Då kan du till exempel välja en Silhouette-gardin som ger ett ljusinsläpp som är lätt att justera.
 • I vilken riktning ligger fönstren? Om stora fönster ligger i sydlig riktning behöver de vara nere när solen ligger på som mest. Då kan det vara smart att motorisera och automatisera gardinerna så att de blockerar solstrålarna när solen är som starkast.

Stora fönsterpartier, högt till tak och vita väggar gör att material som tillför både stil och ljuddämpning blir mer efterfrågat. Sammet passar väldigt bra till gardiner när man valt en minimalistisk inredning som många har idag. Det mjuka, eleganta tyget bidrar med en struktur och värme i moderna vardagsrum och bostäder. Gardinerna skapar en mysig känsla samtidigt som akustiken i bostaden blir bättre.

Søren Grønborg

Country Manager,
Moogio Danmark

Gardiner som stänger ute blänk

Vi vill såklart få in så mycket ljus som möjligt i vardagsrummet. Samtidigt vill vi kunna njuta av TV och film utan att upplevelsen störs av blänk eller solljus. Rätt vardagsrumsgardiner hindrar effektivt blänk i TV:n eller på filmduken samtidigt som de enkelt kan döljas när de inte behövs. Kombinera tunna och tjocka gardiner för en flexibel och snygg lösning. Läs mer om smart mörkläggning av TV-rum här.

Flexibilitet med automatisering och motorisering

De senaste åren har röststyrning och automatisering av både gardiner och andra solskydd slagit igenom på bred front. Det har gjort att det blivit både enklare och billigare. I våra butiker kan du se flera olika system och få hjälp med att välja rätt system och funktionalitet för just ditt vardagsrum.

Hur ska jag tänka när jag ska köpa nya gardiner till vardagsrummet?

 • Välj gardiner med ett generöst mått. När en gardin monteras är det smart att låta den gå en bit utanför fönsterkarmen för att undvika ljusinsläpp från sidorna.
 • Använd dubbla gardiner. Om du vill ha en ljus och tunnare gardin i vardagsrummet kan du med fördel montera två gardinskenor. Sätt de tunnare gardinerna närmast fönstret och de mörkläggande gardinerna framför.
 • Välj takmonterade skenor. Då får du ett elegant intryck, samtidigt som du får ett både energieffektivt och effektivt solskydd.
 • Välj rätt tygkvalitet. Om mörkläggning är viktigt ska du välja en tygkvalitet med goda mörkläggande egenskaper.
 • Häng gardinen exakt, nära väggen. Tänk på att gardinen skall monteras så nära fönstret som möjligt – och utan glipor – för att få bästa möjliga funktion.

Bolla dina idéer med oss så hjälper vi till!

Prata gärna med oss om du funderar på nya gardiner till vardagsrummet. Vi hjälper dig att hitta gardiner som inte bara är vackra att se på, utan som även hjälper till att skapa ett behagligt inomhusklimat för dig och dina gäster.

Hitta butik
Boka möte

Lamellgardiner till vardagsrum

Lamellgardiner ger ett elegant och balanserat uttryck i stora fönsterpartier där du enkelt vill kunna avskärma för insyn och stark sol. Framför allt i nybyggda hus har lamellgardiner blivit extra populära. Lamellerna vinklas till önskat läge och ger en stilren och modern känsla.

Våra lamellgardiner

Plisségardiner till vardagsrum

Plisséer är stilrena, funktionella inredningsdetaljer som passar i alla bostadens fönster. Plisségardinens kombination av rena, raka linjer och fina veck ger en elegant och sofistikerad känsla. Gardinen förhindrar insyn och du reglerar enkelt ljusinsläppet.

Våra plisségardiner

Duettegardiner till vardagsrum

Duettegardinen är en estetisk och funktionell plisségardin med dubbel plisséring. Den dubbla plisséringen har isolerande luftfickor som hjälper till att skärma av för solens strålar och hålla en behaglig temperatur i vardagsrummet. Den dubbla plisséringen ger dessutom god mörkläggning.

Duettegardin Luxaflex

Duettegardin Moogioline

Twistgardiner till vardagsrum

Twistgardinen är en modern rullgardin med transparenta och täta ränder som ger möjlighet att skapa ett spännande ljusinsläpp. Genom att justera rändera till olika bredd ges oändliga möjligheter att stänga gardinen så mycket eller så lite som önskas. Twistgardiner passar i alla bostadens rum där man vill ha möjlighet att skärma av solen och minska insynen.

Twistrullgardiner Luxaflex

Twistrullgardiner Moogioline

Klassiska gardiner i vardagsrum

En klassisk gardin skapar en ombonad känsla och genom att välja olika sorters tyger och mönster skapar du snabbt en personlig stil. På sommaren ger en tunnare gardin en fräsch känsla och släpper in ljuset på ett fint vis. En tjockare klassisk gardin hjälper till att reglera temperaturen i rummet då den fungerar isolerande på vintern. En klassisk gardin i tjockare tyg kan även användas som isolering framför exempelvis en ytterdörr om det drar. Klassiska gardiner passar extra bra i vardagsrum där man ofta vill uppnå en extra mysig och ombonad känsla.

Klassiska gardiner

Hissgardiner – flexibelt sol- och insynsskydd

Hissgardiner är en elegant gardin som tack vare de vågräta aluminiumstängerna som är insydda i gardinen ger fönstret strama, raka linjer. Hissgardinen ger en ombonad och trevlig känsla samtidigt som den är smidig att manövrera. Hissgardiner passar bra i både stora och små vardagsrumsfönster.

Våra hissgardiner

Panelgardiner – anpassningsbart och stilrent

Panelgardiner erbjuder en stilren och flexibel lösning i ditt vardagsrum. Med paneler monterade på skenor kan du enkelt justera ljusinsläppet genom att förflytta panelerna längs med fönstret. En panelgardin kan också fungera som rumsavdelare eller som en skjutdörr i textil för att dölja öppna förvaringsytor.

Våra panelgardiner

Rullgardiner i vardagsrum?

Om du har takfönster i vardagsrummet kan en rullgardin både skydda mot solljus och värme. Montera med sidolister om fönstret öppnas utåt så undviker du att gardinen fladdrar vid vinddrag. Förutom i vardagsrum är en rullgardin även snygg att ha i husets andra rum när man snabbt vill kunna skärma av solen, exempelvis för att undvika reflektioner i skärmar.

Våra rullgardiner

Vi hjälper till!

Få tips och råd i din närmaste butik

Med vår långa erfarenhet av gardiner och andra solskydd för vardagsrum tar vi tillsammans fram en lösning som passar för just ditt hem. Vi hjälper dig med alltifrån rådgivning, inspiration, mätning och montering. Om du behöver råd, tips eller vill ha ett kostnadsförslag är du alltid varmt välkommen att kontakta oss på Moogio!