Populära solskydd: Har du upptäckt pergolamarkisen?

Pergolamarkiser har under senare tid blivit några av våra mest populära produkter. Och det är inte så konstigt; de är ett smidigt, flexibelt och snyggt alternativ till ett fast uterum. Och det bästa? När du inte behöver den, så rullar du enkelt in den med ett knapptryck! Perfekt för fester, middagar eller som skön skugga under varma sommardagar. Läs mer nedan eller kontakta din närmaste butik här för tips och råd, eller boka kostnadsfritt hembesök här. Välkommen!

Som ett uterum fast utan bygglov?

Ja, i alla fall nästan! En pergola gör det möjligt att skapa en härlig zon på upp till 60 kvadratmeter som binder samman inne med ute. Eftersom pergolan inte är en fast installation så är den ett populärt alternativ för de som inte vill, eller kan, söka bygglov för ett permanent uterum.

12-24-48-60 kvadrat?

Så varför är pergolan så populär?

En stor anledning är dess grundfunktion: den täcker upp ett mycket större område än en traditionell terrassmarkis. Anledningen är hörnstolparna som sitter i fronten. De gör att vävens lutningsvinkel blir lägre så att pergolan kan ge upp till sex meters djup och mycket större yta med ståhöjd, jämfört med en traditionell terrassmarkis.

 

Montering & installation

Låg belastning på väggen gör pergolan smidig att montera

Hörnstolparna på pergolan har en annan fördel: de minimerar belastningen på infästningen i väggen. Det gör att du kan fästa en pergola i en vägg där du på grund av väggens konstruktion inte kan montera en traditionell terrassmarkis. Vi hjälper dig dessutom att montera den på ett snyggt och professionellt sätt.

Lägg till sidojalusier och fronter

För extra vindskydd kan du enkelt lägga till både sidojalusier och rullgardiner i fronten. Du kan dessutom montera pergolan i en vinkel så att en av husets väggar skyddar mot både vind och kyla. Bilden ovan visar en Markilux Stretch som du kan läsa mer om här. Vi hjälper dig med både måttagning och montering för en perfekt look och funktion. Det blir ett mycket trevligt uterum!

Pergola Stretch från Markilux ur vårt premiumsortiment

Montera två eller flera pergolas för stora terrasser

Moderna hus har ofta stora terrasser och fönster. Då behövs även ett modernt och funktionellt solskydd, inte sällan längs med hela väggen. Med flera pergolamarkiser monterade bredvid varandra får man ett mycket fint solskydd och ett fantastiskt uterum på uppemot 60 kvadratmeter. Rakt utanför skjutdörrarna. Vi skräddarsyr självklart alltifrån storlek till markisväv och tillbehör så att den passar just er uteplats och husets arkitektur.

Inbyggd vattenavledning

För att fullända intrycket har flera av våra pergolamarkiser inbyggda kanaler i både skenor och ben som leder undan den fukt och väta som hamnar på duken. Du kan dessutom vinkla fronten, och höja det ena hörnet för att leda vätan åt ett håll.

Värme och ljus för sköna vår- och höstkvällar

Våra pergolas har många tillval som både ökar komforten och förhöjer upplevelsen. Många väljer att integrera LED-belysning och lägga till några av våra snygga värmare. Våra pergolas har särskilda rännor för LED i ramarna som ger ett stilrent intryck och en sömlös look.

Ett robust skydd, även när vinden ligger på

Sitt stora utfall till trots är en pergola avsevärt mycket mer vindtålig än en terrassmarkis, då benen och dess infästningar stagar upp och stabiliserar konstruktionen. Det gör att en av våra pergolas klarar vindstyrkor på upp till 13,5 m/s, vilket kan jämföras med en terrassmarkis som i normalfallet står emot mellan 2-10 m/s.

Prata pergola med oss!

Är en pergola rätt för din uteplats eller terrass? Boka ett kostnadsfritt hembesök genom att klicka här, så ger vi tips och råd på plats i din bostad. Du är också varmt välkommen in till någon av våra butiker så berättar vi mer och hjälper dig välja rätt lösning för just ditt hem.