Välja färg på gardiner:

Här är färgerna för 2019/2020. Bilder, trender och inspiration

Klassiska tyggardiner har tidigare förknippats med en traditionell, gammaldags känsla. Idag är gardinerna i allra högsta grad tillbaka. Och inte bara det. Färgerna har kommit tillbaka. Efter många års minimalistisk stil och vita, entonade gardiner, vill vi nu inreda med mer färg och mönster. Långa, tjocka wave-gardiner kommer starkt. Här tittar vi på vilka färger och trender ”som gäller” för 2019 och 2020 och delar med oss av fina bilder och inspiration. Förhoppningsvis ger det dig inspiration när du ska välja färg.

Rosa, grönt och mönstrat. I år får gardinerna ta plats!

Vilka färger är det som gäller och hur ska man välja? Det avgörs såklart av hemmets övriga inredning och dina personliga preferenser. Men vi ser att alltfler väljer färgade och mönstrade gardiner numera. Vår partner och leverantör, danska Pagunette, har under säsongen 2019 / 2020 tagit fram en fantastiskt fin kollektion av gardintyger. Detsamma gäller Luxaflex. Självklart kan du se bådas kollektioner i våra butiker. Och det går inte att ta miste på riktningen: nu vill vi ha mer färger – och mindre minimalism – i våra hem.

Gröna gardiner skapar harmoni

Gröna gardiner i både sammet och linne kommer starkt denna säsong. På bilden varvas ett tunnt gardintyg i ljusgrön nyans med en mörkare, tjockare tyg i grön ton vilket skapar dynamik där ljus och skugga möts. Gardinerna hänger från tak till golv och från vägg till vägg och böljar mjukt i vågformationer (så kallade wave-gardiner).

Skimrande gardiner i sand, jordtoner, rostrött och guld

Precis som i samhället i övrigt är hållbarhet och miljö viktigt även vid val av gardintyg och material. En stor trend inom gardinmodet och solskydd är därför hållbarhet och klimatsmarta solskydd. Det blir dessutom allt vanligare med tyg som framställs utan kemikalier och andra ämnen som är skadliga för miljön. Vissa tyger produceras också av återanvända tyger, vilka säkrar en enkel nedbrytning den dag som gardinerna inte längre ska användas.

Miljö och naturkänsla syns i färgerna

Miljö- och klimatfrågan verkar också inverka på de färgval vi gör; alltfler söker idag naturnära färgtoner som jord, torkade växter och trä. Tillsammans med grova trägolv och fällar skapar dessa gardiner en naturlig, organisk och ombonad känsla. På bilderna syns gardinlängder i färger som minner om ljusa träfärger, sand och ockra. Materialen varierar, från linne till sammet. Med tunna gardiner silas det naturliga solljuset och gör sovrummet ljust och rofyllt.

Om du är ute efter dynamik och känsla; mixa fritt

En annan stor trend är att skapa hotell- och loungekänsla i både vardagsrum och sovrum. Den får du genom att mixa wave-gardiner, som hänger från tak till golv med en tunnare, mer genomskinlig gardin. Varför inte använda en mönstrad gardin i kompletterande färger och mönster?

Mjukt och varmt med mönstrade, rosa gardiner

De senaste decennierna har de vita, rena färgerna varit dominerande i våra sovrum och vardagsrum. ”Vitt och fräscht” blev ett begrepp som tillsammans med funkis och stram, skandinavisk arkitektur bredde ut sig både i inredningsmagasinen och våra bostäder. Sedan en tid tillbaka har mjuka och lite tjockare gardiner blivit allt mer populärt, inte minst har rosa och pastell kommit tillbaka i våra hem.

Blåa gardiner med inspiration från hav och himmel

Även blått, azur och lila kommer starkt under 2019 och 2020. Inte minst djupblått. Man kan välja en mörkt blå sammetsgardin i wave-format, som på bilden, eller en tunnare och mer genomskinlig linnegardin. Även stentvättat linne kommer stort just nu och då inte sällan i blåa toner.

Wave-gardiner från golv till tak

Idag blir det alltmer populärt att välja gardiner som hänger från vägg till vägg, golv till tak. Upphängningen gör att gardiner veckas med ”vågor” i tyget, det är därför modellen kallas wave-gardiner. Det skapar ett lugn och ger en elegant look. Gardiner som hänger ända uppifrån taket ger dessutom en känsla av högre takhöjd och gör att rummet upplevs större.

Vi hjälper till!

Få tips och råd i din närmaste butik

Med vår långa erfarenhet av gardiner och andra solskydd kan vi hitta en både smart och stilren lösning, som passar för just ditt hem. Vi hjälper dig med rådgivning, inspiration, mätning och montering. Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss. Om du vill, så börjar vi med ett kostnadsfritt besök på plats hos dig. Varmt välkommen till oss på Moogio – skräddarsytt och monterat, av högsta kvalitet.